Home

Nieuws 1 reactie

Protest tegen stal met 5.100 geiten

Arnhem - De Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) is in beroep gegaan tegen de komst van een megastal met 5.100 geiten in het Gelderse Rossum. Het is de eerste geitenhouderij van dit formaat in Gelderland.

De provincie Gelderland wil het bedrijf een Natuurbeschermingswetvergunning (NB) verlenen, maar volgens de GNMF heeft de provincie de door het bedrijf geboden informatie onvoldoende onderzocht. Er is volgens GNMF een grotere uitstoot van ammoniak dan toegestaan.

'Formaat van Ikea-vestiging

De stal is 1,5 hectare groot, dat is het formaat van een Ikea-vestiging, aldus een woordvoerder van GNMF. "Dan komt er nog een even zo grote ruimte bij voor voer- en materiaalopslag en woonruimte." GNMF vindt de stal te grootschalig voor het agrarische landschap van de Bommelerwaard.

Meer bezwaren tegen stal Bommelerwaard

De Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard had al eerder bezwaar aangetekend tegen de plannen en heeft nu, net als de GNMF beroep aangetekend bij de Raad van State. Ook omwonenden van het geitenbedrijf aan de Schoofbandweg zijn ook tegen de stal.

'Geen megastal, maar gigastal'

De omwonenden voeren actie onder andere via Facebook. Ze geven aan dat het niet gaat om een 'geitenmelkfabriek' van maximaal 5.000 geiten, maar van minimaal 5.100 geiten. Dat is naar hun mening geen megastal (2.750 geiten) maar een 'gigastal'. Zij vinden dit niet thuishoren in de kleinschalige Schoofbandweg.

Ook menen ze dat het onzin is dat de dieren, zoals in de plannen vermeld staat, naar buiten kunnen om aan boomblaadjes te knabbelen. "Gun elke geit één blaadje per dag en jaarlijks is er 22.000 vierkante meter blad nodig."

Vrees voor verslechterde leefbaarheid

De beoogde stal is naar hun mening een '24-uursbedrijf, met alle vervoersbewegingen, stank, geluidshinder en gezondheidsrisico's van dien'. Zij vrezen dat de leefbaarheid verslechtert en hun huizen minder waard worden. Ook meent men dat de nabijgelegen ondernemingen last krijgen van de stank van de geiten en het ongedierte.

De omwonenden zijn volgens eigen zeggen niet tegen agrariërs in hun straat, maar vinden dat een 'buitenproportionele geitenmelkfabriek' er niet thuis hoort.

Eén reactie

  • maatje 1904

    Weer een gevalletje nooit genoeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.