Home

Nieuws 1971 x bekeken

Nederland wil leiding in zoönose-aanpak

Den Haag - Nederland wil de leiding nemen in een groot Europees programma op het gebied van ziekten die van dier op mens overdraagbaar zijn (zoönosen).

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Centraal Veterinair Instituut moeten daar een belangrijke rol in vervullen, samen met het Netherlands Centre for One Health, waarin veterinair en humaan gezondheidsonderzoek samenkomt.

Vanuit de Europese Commissie is €35 miljoen beschikbaar voor onderzoek op dat terrein. Het onderzoeksprogramma gaat vanaf 2017 lopen. Dat schrijft minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) mede namens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Voorzitterschap EU

Schippers en Dijksma willen volgend voorjaar, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, een eerste aanzet geven om in Europa tot een systeem te komen waarbij van dier op mens overdraagbare ziekten snel worden gesignaleerd.

Ervaring met Q-koorts en vogelgriep

Volgens Schippers heeft Nederland veel te bieden en te leren, onder ander vanwege de ervaringen met Q-koorts en vogelgriep.  Vorige week hebben koning Willem Aalexander en koningin Maxima het belang van de gezamenlijke veterinaire en humane aanpak nog onderstreept met een werkbezoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en een vleeskalverbedrijf.

Geen extra maatregelen rond Hepatitis E

Schippers meldt dat zij op dit moment op het gebied van Hepatitis E geen redenen ziet om extra maatregelen te nemen.  Ze wacht verder onderzoek af. Eerder is gemeld dat er een relatie kan zijn tussen Hepatitis E bij mensen en de besmetting bij varkens. Nader onderzoek moet uitwijzen of varkens een rol spelen bij de toename van het aantal besmettingen van Hepatitis E (genotype 3) bij de mens.

Onderzoek naar infectiebronnen

Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zullen samen kijken naar mogelijke infectiebronnen en de methoden om daar onderzoek naar te doen. Daarbij speelt ook de mestverwerking en -handel een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.