Home

Nieuws 4960 x bekeken

NVWA gaat scherpere keuzes maken

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat scherpere keuzes maken bij de inzet van toezicht en handhaving.

De NVWA zal waar nodig harder optreden en strenger straffen. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een gezamenlijke brief over een nieuw "Toezichtkader".

Begin 2016 nieuw beleid

Het Toezichtkader schrijft voor hoe de voedselveiligheidswaakhond zou moeten functioneren. Begin 2016 moet het Toezichtkader in overleg met de NVWA vertaald zijn naar een verscherpt "interventiebeleid" dat daarna stapsgewijs wordt ingevoerd. Volgens Schippers en Dijksma krijgen overtreders straks te maken met een toezichthouder "die adequaat reageert op signalen uit de samenleving en die snel optreedt (-)."

Hoge boetes, sneller melden

Daarbij wordt in de toekomst meer samengewerkt met andere overheidsdiensten. De NVWA moet hoge boetes uitdelen die recht doen aan de ernst van de overtreding. Vermoedens van fraude moeten in de toekomst eerder en sneller aan de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA worden gemeld. Binnen de NVWA worden toezicht en keuring gescheiden.

Geen extra geld

Voor het verscherpte interventiebeleid komt geen extra geld beschikbaar. Volgens Schippers en Dijksma is een andere inzet van mensen en middelen binnen de NVWA voldoende.

Of registreer je om te kunnen reageren.