Home

Nieuws 16 reacties

Mesthandel: eerst betalen dan ophalen

Doetinchem - Mestintermediairs scherpen de betalingsvoorwaarden aan voor het ophalen van mest bij veehouders. Dat blijkt uit navraag bij brancheorganisatie Cumela en uit een belronde langs intermediairs.

Mestintermediairs laten weten de betalingsvoorwaarden voor veehouders in rap tempo aan te scherpen. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt vanwege de penibele financiële situatie van veehouders. De mesthandelaren willen voorkomen dat veehouders mestnota's niet op tijd betalen. Cumela, brancheorganisatie voor loonwerkers en mestdistributeurs, bevestigt dit. Voor varkenshouders zijn de intermediairs doorgaans strenger dan voor melkveehouders.

Rekeningen blijven langer openstaan

Mesttransporteurs zeggen dat mestrekeningen langer dan voorheen blijven openstaan, betalingen via automatische incasso niet standaard meer kunnen worden geïnd of nota's helemaal niet worden betaald. Diverse intermediairs in met name de regio's Zuid en Oost laten weten recent te maken te hebben gehad met bedrijfsbeëindigingen (voornamelijk zeugenhouders) in hun klantenkring. De openstaande rekeningen werden niet meer betaald.

Mest ophalen na beoordelen klant

De mesthandelaren zeggen de slechte financiële situatie in de veehouderij te voelen. Zij zien de post debiteuren oplopen waardoor de financiële druk op hun eigen bedrijf toeneemt. Zij halen mest pas op nadat ze de klant en zijn betalingsgeschiedenis hebben beoordeeld. Veehouders die in het verleden ook al makkelijk rekeningen lieten liggen, krijgen te maken met strengere betalingsvoorwaarden dan klanten die altijd op tijd hun nota's voldoen.

De intermediairs laten weten verschillende regimes te handhaven. Uit de rondvraag blijkt dat veelvuldig mesthandelaren eisen van veehouders vooraf de bestelde mestvrachten te betalen. Anderen stellen een limiet aan de achtergestelde betaling: de eerste drie vrachten niet betalen betekent dat er niet meer mest wordt opgehaald.

Varkenshouders willen van mest af

Veel varkenshouders hebben meer mest in voorraad dan hen lief is. Uit de belronde blijft ook dat mesthandelaren vrijwel dagelijks worden gebeld door varkenshouders die van hun mest af willen. De ophaalprijzen die veehouders betalen om van hun mest af te komen zijn dit jaar ongekend hoog. De gemiddelde ophaalprijs voor varkensmest is €22 per kuub. Dat is €4 meer dan vorig jaar rond deze tijd.

De situatie is het meest zorgelijk voor varkenshouders in concentratiegebied Oost. In dit gebied is relatief veel aanbod van rundveemest, liggen veehouderijen het verst af van de traditionele akkerbouwgebieden en is mestverwerkingscapaciteit nog mondjesmaat beschikbaar.

Rekening loonwerker blijft liggen

Eerder deze week meldde Boerderij dat loonwerkers de malaise in de melkveehouderij voelen omdat koeienboeren langer wachten met betalen van rekeningen. Openstaande rekeningen bij loonwerkers moeten eerst worden voldaan voordat loonwerkers het land op gaan om mais te hakselen. Accountantskantoren Accon AVM en Countus bevestigden dat de debiteurenstand van loonwerkers toeneemt.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Als het bij de veehouders regent, gaat het bij de intermediairs vanzelf druppelen. Ik ben benieuwd hoelang zij hun marges overeind kunnen houden en misschien toch hun mesttarieven moeten laten zakken als het voor de gemiddelde veehouder onbetaalbaar wordt.

 • yep

  of betekend het juist dat de mest duurder wordt, omdat ze meer risico lopen, dit zullen de goed betalende leveranciers gaan betalen.....

 • tobbert

  .

 • 123456789

  Er is geen mestoverschot in Europa, dus ook niet in Nederland.
  Willen onze gewassen blijven groeien, dan hebben wij mest nodig
  Doordat er te weinig op mag, worden de gewassen steeds slechter.
  Opbrengstdaling, is de toekomst voor een tekort aan eerste levensbehoeften.

 • info104

  Het zou mooi zijn dat aan de vervoersbon een machtiging van de bank zat en/of kon zitten zodat voor je de oprit af bent hij betaald is , waarom doet appie hein dat wel en iedereen doet het ook nog, dan kun je zonder risico's de mest ophalen , dan kan de akkerbouwer ook direct worden betaald.
  123456789 dat weten wij als boer allang ,je kan beter elke dag een brief naar de bewindslieden sturen die kunnen dat wijzigen maar wij boeren kunnen niks met jou praat.

 • kalkar

  Info, ambtenaren lezen ook de boerderij maar willen maar één ding: de boeren kapot maken. Hiervoor wordt het zgn. mestbeleid voor ingezet. Niks meer en niks minder en de Nederlanders en dus ook de boeren, zeggen altijd wat er mis is in dit zielige Rutte landje, maar uiteindelijk slikken en pikken ze alles wat die ambtenaren zeggen.

 • kalkar

  Dus info, normen omhoog en weg is het probleem maar dan gaan die boeren geld verdienen en dat mag niet van de roverheid. Snap je het inmiddels of ben je er te dom voor.

 • Vhouder

  varkenshouder verdiend niks loonwerker laadt zakken vol en de akkerbouwer ligt op de bank te kijken of het geld al is bijgeschreven dat ie toe krijgt bij de mest.

 • massy

  We zijn elkaar aan het uitroeien niet meer en niet minder en we hebben elkaar zo hard nodig maar ja als het dan toch kapot moet dan maar allemaal.

 • boerke brabant

  het is wel in veel columns afgeven op ambtenaren , dat de boer niks mag verdienen en dat ze van de boeren af willen. Begint toch wel een mager verhaal te worden van de klagers. De bemestingsnormen zijn al even bekend, je mestplaatsingsruimte op je eigen bedrijf ook. Je weet dus van te voren wat je moet afvoeren. Ondertussen wordt er volop door gebouwd (want stilstand is achteruitgang..) Dan wordt de druk op de mestmarkt groter, de gevolgen laten zich raden. Om nu af te geven op alles en iedereen, behalve je zelf getuigt van zwakte. Zorg dat je je zaken op orde hebt , en kijk vooruit.
  (zullen nu wel negatieve reacties komen, dat zie je in elke column gebeuren)

 • Peltjes

  boerke: Ik ben het met je eens.

 • alco1

  Ondernemers zijn vaak verwent doordat overheid altijd maar weer klaar stond. (vooral in Frankrijk). Die tijd is voorbij.
  Het is dus zaak je eigen op orde te hebben, ook in soms wrange verordeningen.
  Dat er tegen wetgeving aangeschopt wordt, wil echter niet altijd zeggen dat je je eigen zaakjes niet op orde hebt, maar dat je rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebt staan.

 • agratax2

  De opmerking we "Zijn afhankelik van elkaar" of "We moeten samen werken". Is juist, alleen waarom zou de akkerbouwer de mest voor niets afnemen, toen de veehouders het goed hadden, hebben ze nooit aangeboden om de akkerbouwer te laten mee genieten van hun winst, door de mest gratis op het land te brengen of landruil te doen 1 ha om 1 ha. Nee zelfs toen moest de heren profiteren van de armoede van de akkerbouwer. Nu de heren letterlijk onder de stront zitten, moet de akkerbouwer / stront verwerker dit voor niks doen om de lijdensweg van de veehouder met nog enkele jaren te rekken. Zolang er te veel vlees en zuivel boven de markt zweeft, zal de veehouder onder de kostprijs moeten produceren en kan een ander mestbelied hem niet redden.

 • sprinkler

  tja

 • sprinkler

  Een varkenshouder uit Brabant wil zijn bedrijf in Groningen met 7000 vleesvarkens uitbreiden, procedeert hiervoor al jaren tot aan de raad van state toe. Logischerwijs denk ik dan, als de plannen doorgaan, dat de vleesprijzen hierdoor verder zullen dalen en de mestafzetprijs nog hoger wordt op deze verdrukkingsmarkten. Zijn zulke uitbreidingen in deze mineur tijd geen egoisme naar de sector toe? Of is het gewoon keihard ondernemen zonder rekening te houden met wie wat dan ook?

 • alco1

  Sprinkler. Nogmaals, het zal niets doen aan de vleesprijzen, die worden gemaakt op de wereldmarkt. Zelfs al zouden we de helft van alle varkens bedrijven sluiten, dan nog heeft het geen invloed op de prijzen. Wel op de kosten, dus zal het resultaat hoger zijn.
  De verplaatsing van het varkens bedrijf naar Groningen verkleint in ieder geval de vervoerskosten van de mest

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.