Home

Nieuws 1221 x bekeken

'Labelen vlees van nakomeling kloon onmogelijk'

Brussel – Het is 'absoluut onmogelijk' vlees van nakomelingen van gekloonde dieren te labelen, zoals het Europees Parlement wil. Dat zegt Vytenis Andriukaitis, Eurocommissaris voor gezondheidszaken en voedselveiligheid.

Volgens de Litouwer kan het 'kloonvlees' vaak niet worden geïdentificeerd en is de veiligheid van volksgezondheid sowieso niet in het geding.

Importverbod kloonvlees

Tijdens een bijeenkomst van de Litouwse ambassade en de EU-vertegenwoordiging in Londen over voedselveiligheid toonde Andriukaitis zich volgens persbureau Agra Europe gefrustreerd over de positie van het Europees Parlement. Het parlement stemde laatste voor een importverbod voor producten van nakomelingen van kloondieren.

Njet van slachterijen

Maar in veel landen is geen systeem dat deze kloonproducten volgt. "Ik heb ertegen betoogd", aldus Andriukaitis, "en mensen aangemoedigd te stemmen voor een wetenschappelijke benadering." Andriukaitis zegt blijkbaar gefaald te hebben en niet te weten hoe het debat over vlees van gekloonde dieren nu verder moet. Slachterijen gaan in elk geval volgens hem onder geen beding over op het labelen van vlees van gekloonde beesten.

'Onwetenschappelijk'

De voormalig hartchirurg voegde er aan toe dat "niemand wil luisteren naar wetenschap, niet alleen wat betreft klonen maar ook transgene gewassen en antimicrobiële weerstand." De situatie in het Europees Parlement is volgens hem "erger dan in de Middeleeuwen." De Europese Raad van ministers en de Europese Commissie zitten volgens hem wel ongeveer op één lijn.

Binnen de Europese constellatie doet de Europese Commissie voorstellen die vervolgens worden goed- of afgekeurd door de Europese Raad en het Europees Parlement.

Of registreer je om te kunnen reageren.