Home

Nieuws

LTO in gesprek over cao-seizoensarbeid

Den Haag – Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) gaat er vanuit dat LTO Nederland en vakbonden FNV en CNV tot passende afspraken komen over een collectieve arbeidsovereenkomst voor seizoensarbeid.

De partijen zijn volgens bemiddelaar Asscher "nog constructief met elkaar in overleg." De PvdA-politicus meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanpak seizoenswerk

Door de nieuwe Wet Werk en Zekerheid worden bedrijven die jaarlijks gebruik maken van dezelfde groep seizoenmedewerkers gedwongen een transitievergoeding of ontslagvergoeding te betalen. Een dure regeling, vooral in de tuinbouw waar veel seizoenswerk wordt verricht kan het beleid een bedrijf tienduizenden euro's kosten.

Cao-partijen mogen afwijkende afspraken maken. Asscher concludeert dat de cao-gesprekken over afwijkende afspraken "soms langzaam op gang komen."

Kritiek op onzekere contracten

Asscher schrijft dat het gebruik van "onzekere contracten" in de economie toeneemt, en leidt tot een verlaging van de totale productiviteit van bedrijven die hier veelvuldig gebruik van maken. De onzekerheid die dit type contracten met zich meebrengt kan maken dat werknemers minder investeren en consumeren. Onzekerheid kan volgens hem ook leiden tot uitstel of afstel van belangrijke sociale beslissingen zoals het stichten van een gezin.

Of registreer je om te kunnen reageren.