AlgemeenNieuws

Investering Oekraïense ‘megastal’ niet uitgesloten

Den Haag – Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vraagt de Tweede Kamer niet in te stemmen met een motie die oproept tot het blokkeren van financiële steun voor de bouw van ‘megastallen’ in het buitenland.

De motie werd recent ingediend door Esther Ouwehand en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Het duo vindt dat de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) niet moet investeren in MHP, een Oekraïens bedrijf.

Hoge standaarden

Dijsselbloem schrijft dat alle investeringen van de EBRD worden getoetst aan hoogstaande sociale en milieustandaarden. Dierenwelzijn is volgens hem een integraal onderdeel van het beleid van de EBRD, en dierenwelzijnsspecialisten adviseren bij het beoordelen van financieringsaanvragen. Dijsselbloem verwijst naar een recente onafhankelijke controle die is uitgevoerd in opdracht van de International Finance Corporation, een onderdeel van de Wereldbank. Hierin kwam MHP op dierenwelzijnsgebied juist positief naar voren.

$85 miljoen

Het gaat om het verschaffen van $85 miljoen werkkapitaal voor het verbouwen van gewassen die als veevoer voor de veehouderijtak van MHP dienen. Naar verwachting zal de Raad van Bewindvoerders van de bank het financieringsvoorstel op zijn vroegst 28 oktober in behandeling nemen.

Beheer
WP Admin