Home

Nieuws 5 reacties

'Hogere pachtprijzen gevolg van vraag en aanbod'

Den Haag – De hogere prijzen voor pachtgrond zijn een gevolg van vraag en aanbod. Grond is in Nederland steeds schaarser en dat leidt tot stijgende prijzen. Dat zegt Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst in antwoord op vragen van Kamerlid Jaco Geurts (CDA).

Geurts stelde vragen naar aanleiding van een veiling van pachtgrond door het Rijksvastgoedbedrijf. Begin september werden zeventien percelen geveild waarbij het duurste perceel voor ruim €2.800 per hectare per jaar kortlopend wordt verpacht. Drie percelen noteerden toen een ruime verdubbeling van de pachtprijs. Dat waren percelen in de Noord-Oostpolder en Oostelijk Flevoland. Ook de andere percelen waren gelegen in Flevoland en in de Wieringermeer.

Sterk afhankelijk van grond

Blok antwoord ook dat de grond nu ook al in geliberaliseerde pacht waren uitgegeven. "Dat betekent dat de overeenkomst eindig is, hier kan de ondernemer rekening mee houden in zijn bedrijfsvoering", aldus de minister. Hij erkent wel dat een bedrijf dat sterk afhankelijk is van grond in geliberaliseerde pacht, in plaats van eigendom of reguliere pacht kwetsbaar kan zijn.

Laatste reacties

 • info36

  Meneer heeft er verstand van zeg.

 • Peltjes

  Maar wel de Hedwige polder laten verzuipen.

 • veldzicht

  En nog veel meer landbouwgronden lopen verpesten.

 • a.t.herwijnen

  En alle uiterwaarden omzetten naar natuur

 • vandenbrand

  markerwaard inpolderen heer blok.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.