Home

Nieuws 1000 x bekeken

Franse minister zegt vleesbaas de wacht aan

Parijs – De Franse minister voor landbouw Stéphane le Foll heeft directeur Jean-Paul Bigard van het gelijknamige grootste vleesbedrijf van Frankrijk bij zich ontboden.

''Ik heb hem laten weten dat het belang van een grote onderneming als Bigard niet tegenstrijdig kan zijn met het belang van de hele vleessector'', aldus Le Foll tijdens een tv-interview.

Overleg over crisis veehouderij

De minister heeft dinsdag gesproken met een brede vertegenwoordiging van de rundveesector en vleesindustrie over de crisis in de veehouderij. Le Foll benadrukte daarbij dat contractualisering volgens hem veel problemen kan oplossen. Door vaste afnamecontracten af te sluiten, hebben boeren volgens hem minder last van de wisselvalligheid bij de prijzen.

Apart gesprek

Bigard, die ook voorzitter is van de organisatie van vleesbedrijven SNIV, liet echter bij dat overleg verstek gaan. Daarom nodigde Le Foll hem een dag later uit voor een apart gesprek. ''Hij heeft me laten weten dat we niet collectief moeten onderhandelen maar dat hij prima in staat is om alleen gesprekken te voeren.''

Toch vond de minister het nodig de vleesbaas op het hart te binden om de belangen van de hele sector niet uit het oog te verliezen. ''Als je het hebt over de belangen van de hele sector, dan praat je ook over de belangen van elk bedrijf afzonderlijk.''

Of registreer je om te kunnen reageren.