Home

Nieuws 2 reacties

Franse landbouw: innoveren of ondergaan

Parijs – De Franse landbouw moet op alle mogelijke manieren innoveren om over een jaar of tien weer volop te kunnen concurreren. ''Die landbouw, die vele vormen kent, moet winstgevend, concurrerend en duurzaam zijn om te overleven.''

Dat zegt Pierre Pringuet, directeur van Agro Paris Tech, naar aanleiding van een rapport over de toekomst van de landbouw in Frankrijk, dat onder zijn leiding in opdracht van landbouwminister Stéphane le Foll is geschreven.

Kennis en vaardigheden uitwisselen

''De landbouw werkt op wereldwijde schaal, heeft te kampen met een sterke wisselvalligheid bij de prijzen en is blootgesteld aan de opwarming van de planeet. Tegelijkertijd zijn er enorme perspectieven door een bevolking die in 2050 9 miljard mensen zal tellen. Om daarvan te profiteren, moet geïnvesteerd worden in nieuwe agrarische modellen waarin kennis en vaardigheden veel sneller uitgewisseld kunnen worden'', zegt Pringuet.

Op alle mogelijke manieren innoveren

Eerste vereiste is dat de landbouw op alle mogelijke manieren innoveert. Pringuet noemt het rechtstreeks experimenteren met transgene technieken op de boerderijen zelf, het ontwikkelen van alternatieven voor bestrijdingsmiddelen, robotisering en het vinden van manieren om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

Informatie voor iedereen beschikbaar

Bovenaan staat de automatisering, die al een grote rol speelt in het boerenbedrijf: ''Bij elk interview dat we hebben gehouden kwam de automatisering al in de eerste drie minuten op tafel. Vaak was dat zelfs in de eerste tien seconden.'' De onderzoekers pleiten daarbij vooral voor een 'open source'-model waarbij de beschikbare kennis en informatie voor iedereen en overal beschikbaar is, van de tractor op het veld tot het bureau van de boer.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Die Pierre praat veel maar zegt weinig. Als hij had opgemerkt dat ze in het (te sociale) Frankrijk grote vooruitstrevende boeren dwars zitten en kleine boeren steeds blijven knuffelen, dat ik het geloofd.

  • farmer135

    Best leuk al die innovatie, maar het moet ook allemaal
    weer terug verdiend worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.