Home

Nieuws

Europarlement stemt plan GMO-grondstoffen weg

Brussel - Een grote meerderheid van de milieucommissie heeft zich dinsdag gekeerd tegen het plan van de Europese Commissie om een regeling in te stellen, waarmee het gebruik van genetisch gemodificeerde (GMO-)grondstoffen nationaal geregeld kon worden.

Tegen het plan bestond grote weerstand bij onder andere de veevoerindustrie, maar ook bij de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca.

Verstandige zet

In een reactie stelt Copa-Cogeca dat de milieucommissie een verstandige zet heeft gedaan, omdat met het voorstel van de Europese Commissie een verstoring van de Europese markt zou worden veroorzaakt.

'Niet laten leiden door emotie'

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik zegt dat het voorstel onwerkbaar en fnuikend voor de voedings- en veevoersector zou zijn. "Indien aangenomen, zou dit voorstel de agrarische en voedersector, de logistiek, de haven van Rotterdam en ook de hele Europese gedachte van één interne markt zwaar hebben beschadigd", aldus Schreijer-Pierik.

"Het is belangrijk dat wij ons bovendien niet laten leiden door emotie, protectionisme en stemmingmakerij, maar door wetenschappelijk onderzoek. Nationale Alleingänge moeten dus ten allen tijde worden voorkomen", zei de Europarlementariër.

Of registreer je om te kunnen reageren.