Home

Nieuws 1832 x bekeken 10 reacties

Dinkelland tegen besluit EZ over Natura 2000

Dinkelland - De gemeente Dinkelland gaat bezwaar aantekenen tegen de nieuwste analyse die ten behoeve van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is gemaakt voor de natuurgebieden Agelerbroek, Voltherbroek en Achter de Voort.

Uit die analyse blijkt dat er een uitbreiding van de natuurgebieden met 46 hectare noodzakelijk is. Om dat te realiseren moet er landbouwgrond opgeofferd worden aan de natuur. Het huidige Natura 2000-gebied in het Agelerbroek, Voltherbroek en Achter de Voort omvat ruim 324 hectare.

Protesterende boeren

Boeren zijn tegen deze uitbreiding van het Natura 2000-gebied. Het college van de gemeente Dinkelland en Gedeputeerde Staten van Overijssel steunen de protesterende boeren. Beide colleges voelen niets voor de uitbreiding. Zij voelen zich overvallen door de boodschap van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en beschouwen de maatregel als onterecht.

Onduidelijke noodzaak plannen

Volgens verantwoordelijk wethouder Erik Klijssen van Dinkelland is dit besluit van het ministerie van Economische Zaken uit de lucht komen vallen. "En het meest frustrerende is nog dat er totaal niet over is gecommuniceerd. Ik moest uit de krant lezen wat EZ van plan is." Klijssen begrijpt de noodzaak van de uitbreiding van het Natura 2000-gebied totaal niet. "Er is hier al jarenlang niets veranderd, niet op het agrarische vlak en niet wat betreft de natuur."

 

Boeren zijn wantrouwend

De beslissing van EZ komt volgens Klijssen op een heel ongelukkig moment. "Er was veel wantrouwen onder boeren over Natura 2000, we waren nu net weer in een situatie dat het vertrouwen terug was en we verder konden. Dat wordt nu in een klap teniet gedaan, heel onhandig."

Naaldbomen voor ammoniak

Dat de geplande 46 hectare grond beplant gaat worden met naaldbomen is voor Klijssen onbegrijpelijk. "Dit hele gebied heeft geen naaldbomen, dat past totaal niet in het landschap. De bedoeling is dat die naaldbomen ammoniak gaan afvangen, maar ze hebben we negatieve gevolgen voor de waterstand in dit gebied en zullen de verdroging versterken."

Dinkelland wil bezwaar aantekenen

Aanstaande dinsdag vergadert het college van Dinkelland over het plan van EZ. Klijssen twijfelt er niet aan dat er een zienswijze uit zal gaan naar EZ waarin de gemeente bezwaar aantekent tegen de beslissing van EZ. Overigens trekt Dinkelland hier samen in op met Gedeputeerde Staten van Overijssel. Klijssen: "Ook gedeputeerde Maij wil dit van tafel hebben en maakt zich daar sterk voor."

Laatste reacties

 • vandenbrand

  vroeger, gingen de naaldbomen dood, van de zure regen. nu gaan ze ammoniak afvangen. welke ammoniak? die uit de zee komt???? of van de vw waar de heren van ez mee rijden??????

 • Snel

  STOP deze grote onzin van EZ, zit totaal geen onderbouwing in. Ze willen van Nederland èèn groot landschapspark maken.

 • veldzicht

  Uit die analyse blijkt dat 46 ha uitbreiding natuurgebied noodzakelijk is,laat me niet lachen,het zal er wel op neer komen dat ze voor de analyse die 46 ha er bij wilde hebben nu nog een flut onderzoekje om het geloofwaardig te laten overkomen.Zondag zag ik nog zo,n muts van natuurmonumen bij WNL op zondag :Zweden 400 bomen per inwoner ,Frankrijk 225 bomen en Nederland maar 20 bomen, kan je zien wat een achterstand we hebben!!!??

 • Mozes

  In Twente, en dan met name in de gemeente Dinkelland zitten we vlot boven de 400 bomen per inwoner. Die extra bomen moeten dus in het westen komen.

 • veldzicht

  Helemaal niet,bomen zat hier.

 • alco1

  @Mozes. Je zei zelf in een ander item dat we als Nederland qua vee vrij intensief zijn en het op slot moest. Dan ga je dus uit van gemiddeldes.
  In dit item kijk je alleen om je heen.
  Ik bedoel te zeggen dat er zelfs ook in Nederland nog gebieden zat zijn met latente ruimte voor uitbreiding van de veestapel en milieu technisch is het beter mest op de intensieve plaatsen te verwerken dan er mee gaan sjorren over de wegen.

 • Mozes

  @alco, milieutechnisch is het het beste om de koeien daar te houden waar de grond is. Meer koeien dan grond betekent gesleep met voer en mest. En dat verwerken van mest moet je niet teveel waarde aan hechten. Simpel mest scheiden is geen oplossing omdat de fosfaat in de dikke fractie zit en stikstof en kali in de dunnen. Intensieve boeren hebben niet alleen een fosfaatoverschot maar ook een stikstof en kali overschot. De hele mest moet dus weg, zowel de dikke als dunne fractie. Scheiden heeft dan geen enkele nut. Er zal een hoogwaardige mestverwerking nodig zijn die als snel 30 tot 35 euro per ton kost. Dan praat je over 9 cent per liter melk.

 • alco1

  Ik wil alleen benadrukken hoe verhalen van te intensief bij boeren in bv. Groningen en Zeeland overkomen.
  ( We hebben hier toch ruimte zat! ) t.o.v. jouw woorden:
  ( Die extra bomen moeten dan maar in het westen komen )

 • kleine boer

  Als je boom plant heb je geen vergunning nodig als je er 1 rooit wel is al zo krom als maar zijn kan. Als je stal bouwt of sloopt beide keren vergunning nodig.....

 • janencarolien

  Staatsbosbeheer kapt alle naaldbomen nu wil EZ weer naaldbomen planten wie begrijpt de overheid nu nog?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.