AlgemeenNieuws

Dinkelland tegen besluit EZ over Natura 2000

Dinkelland – De gemeente Dinkelland gaat bezwaar aantekenen tegen de nieuwste analyse die ten behoeve van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is gemaakt voor de natuurgebieden Agelerbroek, Voltherbroek en Achter de Voort.

Uit die analyse blijkt dat er een uitbreiding van de natuurgebieden met 46 hectare noodzakelijk is. Om dat te realiseren moet er landbouwgrond opgeofferd worden aan de natuur. Het huidige Natura 2000-gebied in het Agelerbroek, Voltherbroek en Achter de Voort omvat ruim 324 hectare.

Protesterende boeren

Boeren zijn tegen deze uitbreiding van het Natura 2000-gebied. Het college van de gemeente Dinkelland en Gedeputeerde Staten van Overijssel steunen de protesterende boeren. Beide colleges voelen niets voor de uitbreiding. Zij voelen zich overvallen door de boodschap van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en beschouwen de maatregel als onterecht.

Onduidelijke noodzaak plannen

Volgens verantwoordelijk wethouder Erik Klijssen van Dinkelland is dit besluit van het ministerie van Economische Zaken uit de lucht komen vallen. “En het meest frustrerende is nog dat er totaal niet over is gecommuniceerd. Ik moest uit de krant lezen wat EZ van plan is.” Klijssen begrijpt de noodzaak van de uitbreiding van het Natura 2000-gebied totaal niet. “Er is hier al jarenlang niets veranderd, niet op het agrarische vlak en niet wat betreft de natuur.”

[([002_rb-image-2699733.jpeg]:inzetgroot)]

 

Boeren zijn wantrouwend

De beslissing van EZ komt volgens Klijssen op een heel ongelukkig moment. “Er was veel wantrouwen onder boeren over Natura 2000, we waren nu net weer in een situatie dat het vertrouwen terug was en we verder konden. Dat wordt nu in een klap teniet gedaan, heel onhandig.”

Naaldbomen voor ammoniak

Dat de geplande 46 hectare grond beplant gaat worden met naaldbomen is voor Klijssen onbegrijpelijk. “Dit hele gebied heeft geen naaldbomen, dat past totaal niet in het landschap. De bedoeling is dat die naaldbomen ammoniak gaan afvangen, maar ze hebben we negatieve gevolgen voor de waterstand in dit gebied en zullen de verdroging versterken.”

Dinkelland wil bezwaar aantekenen

Aanstaande dinsdag vergadert het college van Dinkelland over het plan van EZ. Klijssen twijfelt er niet aan dat er een zienswijze uit zal gaan naar EZ waarin de gemeente bezwaar aantekent tegen de beslissing van EZ. Overigens trekt Dinkelland hier samen in op met Gedeputeerde Staten van Overijssel. Klijssen: “Ook gedeputeerde Maij wil dit van tafel hebben en maakt zich daar sterk voor.”

Beheer
WP Admin