Home

Nieuws 1722 x bekeken 1 reactie

EU-Parlement tegen GMO-voorstel

Straatsburg - De mogelijkheid voor lidstaten om zelf te bepalen of genetisch gemodificeerde grondstoffen (GMO) in hun land mogen worden gebruikt is door het Europees Parlement geblokkeerd.

Met een overtuigende meerderheid verwees het parlement het voorstel van de Europese Commissie naar de prullenbak, zeer tot tevredenheid van de Europese levensmiddelen- en veevoerindustrie.

Volgens het voorstel zouden lidstaten op bepaalde gronden kunnen verbieden om genetisch gemodificeerde grondstoffen toe te laten.

Burger niet gediend van GMO

Het Europees Parlement vindt dat met het voorstel van de Europese Commissie op geen enkele manier wordt voldaan aan de wens van de burger die - in de ogen van een deel van het parlement - helemaal niet gediend is van genetisch gemodificeerde grondstoffen in levensmiddelen.

Strijdig met handelsregels

Andere leden van het parlement wijzen het voorstel af, omdat de lidstaten op papier wel de mogelijkheid hebben om in hun land het gebruik van transgene grondstoffen tegen te houden, maar dat dat in de praktijk nauwelijks mogelijk is. De voorstellen zouden strijdig zijn met de regels voor de open binnengrenzen voor de handel en met de internationale handelsregels van de WTO. Daarbij komt dat er geen wetenschappelijke gronden zijn om transgene grondstoffen tegen te houden, als de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa een grondstof veilig heeft verklaard.

Er zouden grenscontroles op diervoer moeten worden ingesteld tussen de lidstaten, om eventueel genetisch gemodificeerd voer aan de grens te kunnen tegenhouden.

Eurocommissaris houdt vast aan voorstel

Ook nadat overtuigend was gebleken dat het parlement niets ziet in de plannen van de Europese Commissie, bleef Europees Commissaris Andriukaitis volharden in zijn voorstel. De Europese Commissie heeft de opdracht gekregen met een herzien voorstel te komen.  De vraag is, of dat zal lukken, ook al heeft commissievoorzitter Jean Claude Juncker dat bij zijn aantreden beloofd.

Eén reactie

  • Bertus Buizer

    De afhankelijkheid van GMO-soja voor veevoeder klopt niet. Die draagt ook niet bij aan meer zorg voor de ecologie van de bodem. Dat moet vooral in dit 'Internationaal Jaar van de Bodem' (#IYS2015) gezegd. GMO draagt ook niet bij aan de gezondheid van mens en dier (u ziet het goed: ik druk mij hier voorzichtig uit). Goed moment voor omdenken. Wat betreft het voor velen misschien andere uiterste (een groeiend aantal boeren en andere burgers weet dit al): biologische landbouw heeft de beste papieren voor een toereikende duurzame voedselvoorziening. Zie: http://www.sustainablefoodsupply.org/biologische-landbouw-heeft-de-beste-papieren/

Of registreer je om te kunnen reageren.