Home

Nieuws 6 reacties

EU-Parlement scherpt luchteisen niet verder aan

Straatsburg - Het Europees Parlement is niet akkoord gegaan met verdere aanscherpingen van de doelstellingen voor het terugbrengen van de uitstoot van onder andere fijnstof, methaan en ammoniak.

Met name de sociaal-democraten en de linkse partijen in het parlement vonden dat de Europese Commissie niet ver genoeg gaat, maar een meerderheid van het parlement is tegen aanscherping.

Weidende koeien

Het Europees Parlement steunde een amendement om in elk geval methaan afkomstig van weidende koeien en andere herkauwers, niet mee te tellen in de uitstoot. Rapporteur Julie Girling  gaat namens het parlement met de lidstaten en de Europese Commissie onderhandelen. Het voorstel zou in de loop van volgend jaar tot een afronding kunnen komen, afhankelijk van de voortgang die onder andere gemaakt wordt tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016.

De Nederlandse Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) heeft zorgen over de aangescherpte doelstellingen voor ammoniak, die ook voor de Nederlandse boeren tot aanscherping van regels kunnen leiden.

Grote bijdrage landbouw aan luchtverontreiniging

Europees commissaris Karmenu Vella zegt dat de soep niet zo heet gegeten wordt als de Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca ze deze week opdiende. Hij benadrukte echter dat van alle sectoren een bijdrage wordt verlangd als het gaat om de vermindering van luchtvervuiling en dat de landbouw als een van de meest uitstotende sectoren wel aan de lat staat.

"De landbouw levert relatief de grootste bijdrage aan de luchtverontreiniging", aldus Vella tijdens het debat. "Het gaat er ons echter niet om het aantal koeien te verminderen, maar om de juiste maatregelen te nemen. Daar kunnen ook plattelandsontwikkelingsgelden voor worden ingezet."

Dubbele wetgeving voorkomen

Belangrijk argument tegen het opnemen van methaan in de regels voor luchtverontreiniging was dat het gas al wordt meegenomen in de wetgeving om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. VVD'er Jan Huitema maakte dat woensdagochtend in het debat voorafgaand aan de stemmingen in het Europarlement ook duidelijk in zijn bijdrage. Huitema wil voorkomen dat er dubbele wetgeving ontstaat.

Hij kreeg voor zijn pleidooi onder andere steun van de Nederlandse Europarlementariërs Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Peter van Dalen (SGP/ChristenUnie). GroenLinks-woordvoerder Bas Eickhout zei juist dat de landbouw fors aan de lat staat als het gaat om de vermindering van de luchtverontreiniging.

Laatste reacties

 • alco1

  Die linkse rakkers zou je toch wat.
  En steeds maar weer de landbouw als grote vervuiler aan te wijzen.
  Durven Annie en Huitema die stelling niet eens aan te vechten.

 • Marcel v

  koeien nemen evenveel methaan op dan dat ze uitscheiden. Dus per saldo nul !!

 • DJ-D

  De landbouw levert relatief de grootste bijdrage aan de luchtverontreiniging. Waar wordt dan mee vergeleken?

  Als ze straks weer naar Brussel verhuizen en ze richten het parlement in Straatsburg in als opvangplek voor vluchtelingen, vergader over zulke zaken ofzo i.p.v. idiote randzaken.

 • agrieehollande

  Vergelijk met #dieselgate 40x meer uitstoot dan verkoopbrochure.

  Meer dan 10% van de Nederlandse personenauto's diesels is een VW valt onder de problematiek van #dieselgate.

  En wat te denken van gedwongen gebruik kunstmest, waarvoor aardgas, industriele milieubelasting, import van gas, bewerking van geimporteerd gas, bodemdaling etc voor nodig is. Als er meer overgeschakeld wordt dierlijke mest zijn er minder transporten van zowel kunstmest als dierlijke mest nodig.

  Dus allerlei overbodige activiteiten die invloed hebben op de luchtkwaliteit.

 • melkveehouder .

  @alco1. We lopen als landbouw steeds te hoop tegen het gegeven dat één gek meer kan beweren, dan tien wijzen kunnen weerleggen.

 • veldzicht

  Vooral in linkse kringen is het populair om zoveel als mogelijk te schoppen tegen de landbouw en dan vooral de veehouderij (bioindustrie),als je nu weet dat een eenvoudig bietenveld 3x zoveel zuurstof produceert en 3x zoveel CO2
  uit de lucht haalt als een bos,en zo is het ook met gras ,snijmaïs en alle andere landbouwproducten is het per saldo gewoon neutraal en is er geen sprake van verontreiniging maar dat komt die linkse milieuterroristen niet zo goed uit om dat aan de grote klok te hangen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.