Home

Nieuws 4 reacties

EFSA: insecten in potentie voedzaam en veilig

Parma – Insecten kunnen voedzaam zijn, veilig gegeten worden en kunnen soms milieuvriendelijker worden geproduceerd dan vlees.

Dat schrijft de Europese voedselautoriteit EFSA in een rapport dat de Europese Commissie gebruikt voor het maken van beleid. Volgens de EFSA kunnen eetbare insecten het wereldwijde consumptiepatroon snel veranderen.

"In potentie"

De EFSA concludeert dat wanneer eetbare insecten varkensvlees en rundvlees verdringen als eiwitbron, dit leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen. Maar net als de andere positieve conclusies, spreekt de EFSA over het potentieel. Veel hangt af van de productiemethode, wat wordt gevoerd aan de insecten en in welk stadium van ontwikkeling ze worden geoogst.

Omstreden eiwitbron

Het eten van insecten is niet onomstreden. De Commissie stelde al eerder wetgeving voor eetbare insecten, zoals meelwormen en sprinkhanen, voor. Maar dit voorstel werd afgeschoten vanwege weerstand tegen klonen. Volgende week debatteert het Europees Parlement over een nieuw wetgevingsvoorstel van de Commissie. Uit onderzoek bleek eerder dat Europeanen wantrouwig zijn over het eten van insecten.

"Novel foods"

De voedingsindustrie is er niet gerust op dat de wetgeving goed nieuws zal zijn voor insectenboerderijen. Insecten worden aangeduid als "novel foods". Dit zijn voedingsmiddelen die voor mei 1997 nog nauwelijks werden geconsumeerd. Volgens het voorstel van de Commissie moeten deze producten een complexe toelatingsprocedure doorlopen.

Meer weten? Lees meer over dit onderwerp op All About Feed (in het Engels).

Laatste reacties

 • farmerbn

  Speeltje voor linkse rakkers en duurbetaalde onderzoekers.

 • agratax2

  Waarom zou de productie van 1 kg insecten minder CO2 uitstoot genereren dan de productie van 1 kg ander vlees? Ik denk dat het chemische proces niet zal verschillen. Afbraak producten van hun voedsel zullen ze ook uitscheiden. Dit is per dier weinig maar voor miljoenen dieren zou dit ook wel eens over karrevrachten kunnen gaan. Het lijkt of insecten hun eiwit uit de lucht maken, zo schrijft men over dit nieuwe wondervoedsel. Nieuw? Is het wel zo nieuw de "wilden" in de oerwouden aten reeds eeuwen termieten en sprinkhanen.

 • veldzicht

  Laat die linkse rakkers ze maar lekker zelf op(vr)et.
  ze zien mij er te smerig uit, en wat is er mis aan een goed stuk vlees,helemaal niks.Allemaal aangedikte zwaar overdreven onzin van de milieu/dieractivisten.

 • veldzicht

  op(vr)eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.