Home

Nieuws 4 reacties

EC niet overtuigd van mineralenconcentraat

Brussel - Nederland kan de Europese Commissie er nog niet van overtuigen dat mineralenconcentraat net zo goed of mogelijk zelfs beter presteert dan kunstmest.

Dat zegt Europees commissaris Elżbieta Bieńkowska in antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Jan Huitema (VVD). Mineralenconcentraat laat zich nog niet meten met kunstmest, zegt Bieńkowska.

Kunstmestvervanger

De Europese Commissie zegt dat de toepassing van mineralenconcentraat volledig is toegestaan. Nederland bepleit de toepassing van mineralenconcentraat afkomstig van de mestverwerking als vervanger van kunstmest. Dat zou een deel van het Nederlandse mestprobleem oplossen.

Wel of niet beter dan kunstmest

De wetenschappelijke gegevens die Nederland in Brussel overlegt overtuigen de Europese Commissie er echter niet van dat mineralenconcentratie zowel op milieugebied als in efficiënte mineralen aanwending beter presteert dan kunstmest, aldus Bieńkowska.

Rapport innovatie landbouw

Ondertussen is de Nederlandse Europarlementariër Huitema bezig met een rapportage over innovatie in de landbouw, waarbij ook de verwerking van mest tot mineralenconcentraat aan de orde komt. Huitema hoopt het rapport in februari klaar te hebben, dat in de landbouwcommissie besproken zal worden. Aan het rapport zullen ook andere politieke groeperingen in het Europees parlement meewerken.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Het grootste probleem is het overtuigen van nitwits en leeghoofden ,klaar ben je der mee.

 • DJ-D

  Denk eerder dat Nederland veel te veel gasinkomsten zal missen en andere belanghebbenden in gas zullen het tegenhouden. (Maken van kunstmest kost heel veel gas)

 • mtseshuis

  Denk nou niet dat je de YARA's en DSM (De StaatsMijnen)-en van deze wereld ff uitschakelt. Deze hebben een veel dikkere vinger in de pap dan menig agrariër denkt... Wie kan anders eenvoudig verklaren dat kunstmest een betere meststof is voor de grond bij het bemestingplan, zoals moet worden opgesteld bij derogatiebedrijven, dan dierlijke mest...
  Kwaliteit ammehoela, hogere winsten zul je bedoelen...

 • hylkema.l

  We hebben met Jan Huitema een goede vertegenwoordiger in het euro-parlement. Jan heeft de goede weg ingeslagen en laten we voor de landbouw hopen dat hij succes zal hebben. Maar het zal wel enige tijd vergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.