AlgemeenNieuws

Dijksma verdedigt inzet Brussels geld

Den Haag – De verduurzaming van de melkveehouderij verbetert de concurrentiekracht en de mogelijkheden van de sector om naar Noordwest-Europese kwaliteitsmarkten te exporteren.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders over de inzet van een Brussels steunpakket.

30 miljoen te besteden

De Europese Commissie stelde eerder bijna €30 miljoen ter beschikking aan Nederland om de crisis in de melkveehouderij en varkenshouderij tegen te gaan. Dijksma stuurt het geld volgens Lodders naar projecten die weinig bijdragen aan een lagere kostprijs voor boeren. Dijksma ziet in het borgen van maatschappelijke acceptatie ook een betere concurrentiepositie.

Varkenshouderij

Voor de varkenshouderij zullen de middelen worden ingezet voor een “toekomstgerichte herstructurering,” aldus de PvdA-politica, “en het versterken van de marktkracht en marktoriëntatie van de varkenshouders.” Het geld zal worden uitgegeven aan maatregelen die varkenshouders helpen omschakelen van bulkproductie naar kwaliteitsproductie.

Lagere kostprijs door mestverwerking

Een economisch doel dus, aldus Dijksma. Een deel van de envelop zal worden ingezet om de realisatie van mestverwerkingsinitiatieven financieel te stimuleren. De mestafzetkosten voor veehouders zijn momenteel hoog, stelt Dijksma vast. “Uitbreiding van de mestverwerkingscapaciteit is nodig voor een duurzaam evenwicht op de Nederlandse mestmarkt (-).”

Gemeenschapsgeld voor weidevogels

Lodders vroeg ook het zinnig is gemeenschapsgeld in te zetten op maatregelen die het aantal weidevogels moeten vermeerderen terwijl we volgens haar de oorzaak van weidevogelverliezen niet weten. Dijksma schrijft dat de inzet van gemeenschapsgeld gerechtvaardigd is op basis van een serie onderzoeken die ze onderaan de antwoordbrief meldt.

Beheer
WP Admin