Home

Nieuws 2537 x bekeken 7 reacties

Dijksma verdedigt inzet Brussels geld

Den Haag – De verduurzaming van de melkveehouderij verbetert de concurrentiekracht en de mogelijkheden van de sector om naar Noordwest-Europese kwaliteitsmarkten te exporteren.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders over de inzet van een Brussels steunpakket.

30 miljoen te besteden

De Europese Commissie stelde eerder bijna €30 miljoen ter beschikking aan Nederland om de crisis in de melkveehouderij en varkenshouderij tegen te gaan. Dijksma stuurt het geld volgens Lodders naar projecten die weinig bijdragen aan een lagere kostprijs voor boeren. Dijksma ziet in het borgen van maatschappelijke acceptatie ook een betere concurrentiepositie.

Varkenshouderij

Voor de varkenshouderij zullen de middelen worden ingezet voor een "toekomstgerichte herstructurering," aldus de PvdA-politica, "en het versterken van de marktkracht en marktoriëntatie van de varkenshouders." Het geld zal worden uitgegeven aan maatregelen die varkenshouders helpen omschakelen van bulkproductie naar kwaliteitsproductie.

Lagere kostprijs door mestverwerking

Een economisch doel dus, aldus Dijksma. Een deel van de envelop zal worden ingezet om de realisatie van mestverwerkingsinitiatieven financieel te stimuleren. De mestafzetkosten voor veehouders zijn momenteel hoog, stelt Dijksma vast. "Uitbreiding van de mestverwerkingscapaciteit is nodig voor een duurzaam evenwicht op de Nederlandse mestmarkt (-)."

Gemeenschapsgeld voor weidevogels

Lodders vroeg ook het zinnig is gemeenschapsgeld in te zetten op maatregelen die het aantal weidevogels moeten vermeerderen terwijl we volgens haar de oorzaak van weidevogelverliezen niet weten. Dijksma schrijft dat de inzet van gemeenschapsgeld gerechtvaardigd is op basis van een serie onderzoeken die ze onderaan de antwoordbrief meldt.

Laatste reacties

 • putten

  heel kort en goed, we gaan er dus geen dubbeltje van zien. alles gaat op aan plannen en mislukte projecten.

 • massan

  Het blijkt maar weer eens hoeveel de staatsecretaris van landbouw op heeft met haar boeren:
  * superheffing niet over 3 jaar uitsmeren zoals door de EU is toegestaan. Dit zou vele boeren wat lucht geven in deze tijd van de lage melkprijs.
  * onzinnig fosfaatplafond afspreken met EU; daarna vertikken om in overleg te gaan met EU om duidelijk te maken dat er geen probleem is.
  * Stug doorhameren op de invoer van fosfaatrechten ondanks dat deze rechten geen toegevoegde waarde hebben en veel onrust in de gehele sector veroorzaken.
  * Verkondigen dat boeren geen 'boekhouders' hoeven te zijn en zeggen dat er administratieve lastenverlichting moet plaatsvinden; ondertussen wel onzinnige wet verantwoorde groei melkveehouderij verzinnen en onzinnige fosfaatrechten verzinnen waarbij dus ook weer een administratieve lastenverzwaring zal plaatsvinden.
  * 30 miljoen gaan uitgeven aan allerlei projecten terwijl dit bedoeld was om de boeren op dit moment tegemoet te komen i.v.m. de lage prijzen; bijna alle landen keren dit rechtstreekst uit aan hun boeren en verdubbelen zelfs dit bedrag; onze staatsecretaris doet dit niet en gaat weer lekker haar eigen natuurvriendjes helpen.
  Wat moeten we toch met zulke staatsecretaris????

 • xw

  Hassan, dat mens en haar adviseurs zijn zich bewust dat de agr.sector niet hun achterban herbergt.
  Het valt mij nog mee dat die 30 miljoen niet naar het COA gaat

 • Professor P

  Subsidies afschaffen en belastingen verlagen. Niemand zit erop te wachten dat een ander gaat beslissen waar jouw geld heen gaat.

 • Foxxy

  @ Massan, idd, de spijker een x misslaan is 1,

  Maar niet weten hoe het hout er uit ziet, waar die spijker in moet, maakt je gediskwalificeerd voor de Job!

 • DJ-D

  Bij die onderzoeken zit vast niet het onderzoek van v-focus over weidevogels. Daarin stond: het aantal weidevogels is met zoveel afgenomen en het aantal predatoren met zoveel toegenomen. Rara.

 • schoenmakers1

  zou het geld bedoeld voor de boeren niet bij de vegetarische slager terecht gekomen zijn, ik kan me niet voorstellen dat iemand met zijn volle verstand aan hem ook maar 1 cent geeft

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.