AlgemeenNieuws

Dijksma: nooit gelijk speelveld in EU

Den Haag – Hoewel het van belang is dat boeren binnen de Europese Unie te maken hebben met gelijke regels, zal er nooit een geheel gelijk speelveld zijn. Dat stelt staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer.

In die brief geeft ze antwoord op tientallen vragen van Kamerleden over het Interdepartementaal Beleidsonderzoek.

Eerlijke verdeling

Het blijkt dat in de discussie tussen Dijksma en de Tweede Kamer verschillende definities van een gelijk of eerlijk speelveld worden gehanteerd. Aan de ene kant wordt er gesproken over een eerlijk speelveld, als er sprake is van een eerlijke verdeling  tussen de verschillende ketens in de levensmiddelenindustrie, anderzijds wordt de term gebruikt om aan te geven dat primaire ondernemers in Nederland niet benadeeld mogen worden ten opzichte van hun buitenlandse collega’s door eenzijdige (wettelijke) ingrepen in Nederland.

Internationale wetgeving

Dijksma vindt het van belang dat ondernemers op een gelijk speelveld internationaal kunnen produceren en handelen, vergeleken met hun Europese collega’s. Daarom zal  internationale wet- en regelgeving steeds belangrijker worden, stelt de staatssecretaris. Maar op gebied van ruimtelijke ordening en milieu- en natuurvergunningverlening is er juist weer een afweging op regionaal en lokaal niveau.

Toch zal Dijksma in het overleg met haar Europese collega’s stelselmatig aan de orde stellen dat een gelijk speelveld voor de Europese boeren gehandhaafd moet worden.

Verschillen in uitvoering regels EU

Desalniettemin zijn er verschillen – ook als het gaat om uitvoering van Europese regelgeving. In Frankrijk  is er bijvoorbeeld een gekoppelde steun van €35 per melkkoe voor maximaal 40 koeien per bedrijf en een steun van €181  per zoogkoe voor maximaal 50 koeien per bedrijf.  Nederland kent geen melkkoeienpremie en een zoogkoeienpremie van €160, voor zover die grazen op grond waarvoor geen hectarepremie wordt gegeven. Daar staat echter tegenover, zegt Dijksma, “dat de gemiddelde hectarepremie in Nederland substantieel hoger is dan in Frankrijk.”

Hogere kosten dan in andere EU-lidstaten

Als het gaat om de varkenshouderij, heeft Nederland te maken met hogere kosten dan andere Europese lidstaten.  Dat heeft, zegt Dijksma, vooral te maken met de hoge kosten voor mestafzet en mestverwerking. Die kosten vloeien wel voort uit Europese regels, die in principe voor alle lidstaten hetzelfde zijn. Maar de gevolgen van die regels worden in Nederland meer gevoeld dan in andere lidstaten, als gevolg van de hoge veendichtheid, hoge bevolkingsdichtheid en hoge milieudruk.

Daar komt bij dat de Noordwest-Europese lidstaten, waaronder Nederland, op het terrein van dierenwelzijn soms iets verder gaan, dan wat de Europese Unie vereist.

Omstandigheden verschillen per lidstaat

Nederlandse boeren hebben te maken met hogere energiebelastingen dan hun buitenlandse collega’s, zo stelde de Tweede Kamer in een vraag aan Dijksma. De staatssecretaris wil daar genuanceerd naar kijken. Nederlandse glastuinders hebben bijvoorbeeld een verlaagd tarief. “Bovendien moet dit in samenhang worden beoordeeld met andere fiscale faciliteiten ten behoeve van de agrarische sector”, zegt Dijksma, die er vervolgens aan toevoegt dat de “omstandigheden voor de boer per lidstaat altijd verschillen”.

Want, zegt Dijksma, “Nederlandse boeren hebben ook voordelen, met name op het gebied van logistiek, infrastructuur, organisatiegraad en kennis.”

Beheer
WP Admin