Home

Nieuws 17 reacties

Dijksma: boer moet geen boekhouder zijn

Wenen - Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, wil een lagere regeldruk voor boeren. Tijdens haar tweede reis in het kader van een 'tour' als voorbereiding van het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie, gaf ze in een videoboodschap aan te staan voor minder bureaucratie en betere regelgeving.

"Boeren zijn afhankelijk van subsidie  uit Brussel, middelen die beschikbaar zijn om te vergroenen, om de productie nog meer ecologisch verantwoord te maken. Het is een probleem als boeren meer boekhouders zijn dan boeren", zegt de staatssecretaris in haar videoboodschap.

Nederland echte handelspartner

Het Nederlands voorzitterschap begint op 1 januari 2016. Dan zal Dijksma de landbouwraad voorzitten. De staatssecretaris is van plan haar tanden er in te gaan zetten. "Nederland is een belangrijk landbouwland, we zijn een echte handelspartner en we hebben veel op het spel staan."

Dijksma polst agendapunten

De staatssecretaris reist naar Oostenrijk, Slovenië en Tsjechië om bij de andere landbouwministers te polsen wat voor hen belangrijke agendapunten zijn. Naast verlaging van regeldruk wil ze ook ook het antibioticagebruik terugdringen en staat wat haar betreft de het zogenaamde kwekersrecht op de agenda, oftewel dat boeren het recht houden om over hun planten te kunnen blijven beschikken en uitgangsmateriaal te hebben waarmee ze kunnen veredelen en nieuwe planten kunnen verbouwen.

"Wat we niet willen is dat de wereldvoedselproductie in handen komt van misschien maar twee multinationals," aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • alco1

  Ik krijg toch steeds meer de indruk dat ze een "mol" is.
  ( Mooi praten, maar o wee ).

 • simpel boerke

  Als er 1 iemand is die de laatste jaren extra regels over de landbouw heeft uitgestrooid, is het toch wel Dijksma. zelfs tweede kamerleden hebben a l moeite om de de regelingen bij te houden, zo blijkt uit kamervragen. En zij moet dan in Brussel de regeldruk gaan verminderen.

 • agriholland

  Dan kan de eerste streep door de Kringloopwijzer op niet vrijwillige basis.

 • Broederijbrok

  Begin met het goede VOORBEELD haal de
  NEDERLANDSE Koppen ERAF.

 • Foxxy

  Boeren zijn geen boekhouder, door de gecompliceerde regelgeving huren ze daar extra advies bureaus voor in,omdat ze dr zelf niet meer uitkomen!

  Het lijkt inmiddels gewoon nergens meer naar!

  Huisartsen, simpelere medicijn registratie
  Boetes op oornummers evenredig aan agent-mishandeling
  En mest is milieu verontreigender dan verrijkt uranium

 • wienbemelmans

  ze is niet te vertrouwen ze begint nu met mooie praatjes mensen let op.

 • putten

  verkiezingen zijn in aantocht, dus opletten want een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

 • Gullef

  Ja beetje mooi praterij maar ondertussen......

 • hietkamp

  dan moet ze even ogen open doen, we zitten al meer achter het bureau dan in het land. Het onderhouden van I&R koeien alles binnen 3 dagen en schapen bij 7 dagen. hou je daar niet aan dan weten ze je vanzelf te vinden als je dat overschijft dan komt je vanzelf een keer boven drijven uit een query die ze over de database draaien

 • Peerke1

  Wanneer gaan de Fosfaatrechten, die nog niet echt ingevoerd zijn, weer van tafel. Bovendien hebben deze rechten een criminele bijsmaak.

 • massan

  GELOOFWAARDIG??
  Is deze uitspraak van Sharon Dijksma geloofwaardig ?
  In de landbouw is er nog nooit een staatsecretaris geweest die in korte tijd zoveel ingewikkelde regels heeft opgelegd of wil opleggen. Dit gaat gepaard met veel administratieve rompslomp. Eerst ingewikkelde regels vanuit Europa, dan weer de ingewikkelde melkveewet verzinnen en dan weer ingewikkelde regelgeving rondom fosfaatrechten verzinnen.
  Dat nota bene Sharon Dijksma de uitspraak doet dat 'boer moet geen boekhouder zijn', is daarom zeer ongeloofwaardig.
  Als Sharon echt achter deze uitspraak staat dan zouden de melkveewet en de fosfaatrechten verleden tijd moeten zijn. De mestwet regelt het verantwoord produceren van mest voldoende.

 • Eminem2010

  Die is zo hypocriet als de pest echt bizar. Die is zo geschikt voor de politiek! wat ze vandaag zegt is ze morgen alweer vergeten en gaat verder in de waan van de dag. bestuurders zijn dat geen leiders of misschien nog wel een beter word MANAGER.

 • ...............

  Het onderwijs heeft ze al naar kl***n geholpen en nu is agrarisch nederland aan de beurt.

 • Klaasvaak

  Sharon, kijk in de spiegel en neem de afgelopen twee jaar in gedachten terwijl je je eigen video nogmaals hoort....

 • mtseshuis

  En telkens weer denken we dat het niet slechter kan met de persoon op landbouw, toch val het iedere keer weer tegen. Tegen een slechte prijs kun je je nog enigzins wapenen, maar tegen steeds meer regels, zwaardere sancties en alsmaar zwaardere milieu, duurzaamheids en welzijnsdoelstellingen ben je genadeloos verloren. Laat dit laatste nou precies het resultaat zijn van het beleid van Dijksma.

 • mtseshuis

  Ik zou zeggen: Maandag met z'n allen om tafel om zo snel mogelijk de belangrijkste pijnpunten dit jaar nog op te lossen!
  Sharon ga voor een boer-, dier- en grondvriendelijk (NL koploper in de hele wereld) beleid, en alles komt goed!

 • J.Visscher

  Laten ze alsjeblieft een ander naar Brussel sturen!!!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.