Home

Nieuws 3184 x bekeken 2 reacties

De Heus tornt niet aan betaaltermijnen

Ede - Voerleverancier De Heus houdt afnemers aan betaaltermijnen. CEO Co de Heus bevestigt dat er financiële problemen zijn in de veehouderij, maar ziet voor zijn bedrijf geen rol in het financieren van verliezen van boeren.

Dat zegt hij in een interview met Boerderij. "Het komt voor dat klanten met ons in overleg treden omdat ze aan zien komen dat de portemonnee leeg raakt. Echter, de marges in de mengvoerindustrie laten het niet toe dat wij het de betaaltermijnen sterk kunnen uitbreiden. Dan zijn we de verliezen van de boeren aan het financieren. Dat is geen optie voor ons."

Financiële positie moeilijk te beoordelen

De Heus stelt dat hij als voerleverancier niet het apparaat heeft om de financiële positie van boeren te beoordelen, in tegenstelling tot banken. "Bovendien: we hebben het kapitaal helemaal niet om de varkenshouderij in Nederland overeind te houden."

Wereldwijde groei

Koninklijke De Heus, dit jaar onderscheiden als 'Familiebedrijf van het jaar', maakt wereldwijd groei door. Vooral in Vietnam is er een snelle toename van de afzet van veevoer. Ook in Rusland gaat het goed. Maar ook in Nederland groeit de afzet van voer uitgedrukt in tonnages nog altijd met twee tot drie procent per jaar, aldus Co de Heus. Het bedrijf richt zich onder meer op de productie van premixen. De Heus noemt dat "achterwaartse integratie". Voorwaartse ketenintegratie, ofwel deelneming in veehouderijbedrijven, is voor het bedrijf uit Ede geen optie. Evenmin ziet hij een rol voor zich weggelegd in het aanbieden van alternatieve financieringsvormen voor veehouders.

Lees het interview volgende week in Boerderij Vandaag.

Laatste reacties

  • agratax2

    Op rekken betaal termijn betekent oplopen van de schulden. Hoe wil men die betalen als deze lage prijzen nog een jaar of meer aanhouden? De Heus heeft gelijk dat ze Boter bij de Vis wil.

  • farmer4life1

    Zolang ze nog verkopen geen probleem. Hun omzet in Nederland kan ook weleens afnemen dit jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.