Home

Nieuws 5 reacties

Copa: versnel TTIP-onderhandelingen

Washington – De nieuwe Copa-voorzitter Martin Merrild wil versnelde onderhandelingen met de VS over TTIP, een voorgenomen vrijhandelsverdrag.

Bovendien moeten de extra heffingen die de Amerikaanse overheid heeft ingesteld op boter en room uit de EU snel van tafel. De Deen deed de uitspraak bij een bezoek aan de VS, waar hij politici en landbouwlobbyisten sprak.

Exportgericht

Copa is de Europese koepelorganisatie voor boeren. Merrild vertelde zijn Amerikaanse gehoor dat hij als Copa-voorzitter zich in zal zetten voor een sterke exportstrategie gericht op het openen van nieuwe exportmarkten. Ook is hij voorstander van een transatlantisch vrijhandelsverdrag.

Versnelling nodig

Onderhandelingen moeten volgens hem worden versneld nu de VS, Japan, Australië en een serie andere landen rond de Stille Oceaan een vrijhandelsverdrag hebben gesloten. "De VS is onze nummer één handelspartner en ik geloof dat we beiden veel kunnen winnen bij een potentiële overeenkomst." Voorwaarde is volgens hem dat importbeperkende maatregelen anders dan heffingen worden opgeheven. Daarbij valt te denken aan sanitaire of fytosanitaire barrières.

Zuivelheffingen, rundvlees

"Maar ik vraag me af of Amerika wel echt toegewijd is aan vrijhandel als het de EU zuivelsector opzadelt met hogere heffingen. Ik zie hier geen rechtvaardiging in gezien we maar kleine hoeveelheden naar de VS exporteren, zoals jaarlijks 8.000 ton boter. Daar komt nog bij dat we nog steeds geen substantiële volumes rundvlees naar de VS kunnen uitvoeren terwijl de Amerikaanse autoriteiten vorig jaar akkoord gingen met het openen van de markt."

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Zal wel 1 richtingsverkeer worden, ik zou zeggen: Niet eerder instemmen dan wanneer alle importbeperkingen en heffingen door VS ingesteld eraf gaan! Anders: TTIP weg ermee!

 • agriholland

  Hoe kan zo'n man nou voor ongelijke productie-eisen dus vor een ongelijke concurrentiepositie voor haar Europese boeren zijn?

 • piethermus1

  M.b.t. TTIP sta ik daar dubbel in. tegen ben ik vanwege die macht die multinationals hebben via rechtszaken op beleid van landen. Dit dient voorkomen te worden. Hoewel landen ook betrouwbaar moeten zijn in hun beleid t.a.v. bedrijven dus ook multinationals. Daar is dus betrouwbaarheid van twee kanten nodig, van zowel landen als bedrijven Maar waarom ik voor ben is dat de Europese en Amerikaanse standaarden qua kwaliteit beter zijn dat elders in de wereld. En omdat het westen nog steeds dominant is, kunnen we nu de rest van de wereld nog onze standaarden opleggen. Als de Chinezen of Russen standaarden gaan stellen, dan wordt het echt een zooitje. De kwaliteitsstandaard m.b.t. voedsel in de VS is net zoals in de EU ook hoog. Alleen liggen er accentverschillen, welke overbrugbaar zijn.

 • agriholland

  In de VS:
  - mogen op de bedrijven geen controles plaats vinden
  - mogen hormonen gebruikt worden

  @piethermus1 hoezo slechts accentverschillen in kwaliteitsstandaarden

 • agriholland

  TTIP zorgt voor overbodige transportwegingen en milieubelasting door voedselruil

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.