Home

Nieuws

Copa-Cogeca wil EU-geld voor coöperaties

Brussel – Europese landbouwcoöperaties moeten financieel gesteund worden door de Europese Commissie en de Europese investeringsbank (EIB). Dat vindt Copa-Cogeca.

De organisatie reageert op EU structurele investeringsplannen voor de periode van 2015 tot en met 2017. Vanuit dit instrument, ESIF genoemd, komt €21 miljard aan EU-fondsen beschikbaar. Copa-Cogeca is een combinatie van een koepelorganisatie voor boeren, Copa, en coöperaties, Cogeca.

Infrastructurele projecten

Naast €21 miljard aan publiek geld zou in potentie €315 miljard bij private investeerders worden geïnvesteerd. In ESIF wordt de landbouw niet genoemd. Er wordt vooral gericht op infrastructurele projecten, zoals breedband internet, hernieuwbare energie en Research & Development.

Financiering moeilijker voor coöperaties

Cogeca-bestuurder Thomas Magnusson zei in gesprek met de landbouwcommissie van het Europees Parlement dat landbouwcoöperaties steun verdienen omdat coöperaties soms meer moeite hebben financiering aan te trekken dan andere bedrijfsvormen. Bovendien helpen coöperaties boeren en tuinders een beter product en betere prijs te realiseren.

Coöperaties onder druk door gedaalde opbrengstprijzen

Copa-Cogeca doet de oproep na de publicatie van het eigen rapport 'Development of agricultural cooperatives in the EU 2014'. In het rapport staat onder meer dat de 100 grootste landbouwcoöperaties in de EU in 2013 hun omzet met gemiddeld 14 procent wisten te verhogen. In het rapport staat ook dat door fors gedaalde prijzen voor onder meer zuivel en granen in 2014 en verder de resultaten van coöperaties onder druk zijn komen te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.