Home

Nieuws 1169 x bekeken

Copa-Cogeca niet blij met ammoniaknormen

Straatsburg – Copa-Cogeca vreest dat nieuwe Europese emissieplafonds een directe bedreiging vormen voor de veehouderij.

De koepelorganisatie voor boeren en coöperaties is vooral bezorgd over de nieuwe doelen die het Europees Parlement stelt voor het terugdringen van ammoniak. Secretaris-generaal Pekka Pesonen denkt dat vooral kleine en middelgrote bedrijven last krijgen van de normen.

'Reeds veel reductie gerealiseerd'

De Fin benadrukt dat de ammoniakemissie door de sector sinds 1990 met 30 procent is gedaald. In nieuwe normen wordt hier nauwelijks rekening mee gehouden. Pesonen vindt ook dat de last die het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen met zich meebrengt kosteneffectief moet worden verdeeld over lidstaten. De uitstoot moet worden aangepakt waar het kan en waar het met minder kosten gepaard gaat.

'Voedselproductie onder druk'

Pesonen zegt dat de voedselproductie door nieuwe ammoniaknormen onder druk komt te staan, terwijl de voedselproductie wereldwijd tot 2050 met 60 procent moet toenemen om de groei van de consumptie bij te houden. Als de productie van voedsel in de

EU terugloopt, zullen andere landen het ontstane gat opvullen. Dit zijn landen die vaak minder strikte milieuregels kennen, aldus Pesonen.

Copa-Cogeca zal de lobby richting de Europese Raad (die uiteindelijk moet stemmen over de regels) opvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.