Home

Nieuws 1728 x bekeken

Chinese groei afhankelijk van koelketens

Shanghai – De Chinese behoefte aan groente, fruit, zuivel en vlees stijgt tussen 2015 en 2025 met circa 17 procent. De Europese voedingsmiddelenindustrie heeft in China een goede reputatie en kan van de groei profiteren, maar alleen als ook als er voldoende koelfaciliteiten zijn.

Dat schrijven Rabobank en Wageningen UR in een rapport dat tijdens een handelsmissie in China is gepresenteerd.

Vraag overstijgt eigen productie

De rapporteurs schrijven dat tussen 2010 en 2025 zo'n 300 miljoen Chinezen van het platteland naar de stad verhuizen. In de stad wordt toenemend ingekocht bij moderne supermarkten die hogere eisen stellen aan kwaliteit en veiligheid van voedsel. "China's vraag naar verse, veilige en hoogwaardige levensmiddelen overstijgt haar vermogen het binnenlands te produceren en leveren," zegt Rabobank-analist Paul Bosch van Rabobank.

Verschuiving naar hoogwaardige voeding

Concreet betekent de verschuiving van China naar meer hoogwaardige voeding dat China in 2025 zo'n 3 miljoen ton meer rundvlees zal consumeren en 13 miljoen ton meer zuivelproducten. De groente en fruitconsumptie neemt 73 miljoen ton toe en de consumptie van kippenvlees en varkensvlees nemen respectievelijk 3 en 6 miljoen ton toe.

Goed en veilig bederfelijk voedsel leveren

Rabobank en Wageningen Universiteit denken dat Europa kan profiteren van de 'Nieuwe Zijderoute', een spoorlijn die Rotterdam en de Chinese stad Chongqing verbindt. De verbinding verkort de transporttijden met 30 dagen ten opzichte van de scheepvaart "De consumptie van bederfelijke levensmiddelen in China zal echter alleen blijven groeien als de leveringsketens goed en veilig leveren. Dat hangt in grote af van voldoende koeling voor de producten tijdens opslag en transport."

Lees ook de blogs van Bert Urlings (Vion) die hij schrijft tijdens de Nederlandse handelsmissie naar China

Of registreer je om te kunnen reageren.