Home

Nieuws 2 reacties

COV: LEI-cijfers vleesconsumptie kloppen niet

Zoetermeer - De Centrale Organisatie voor de Vleesproductie, COV, meent dat de cijfers van landbouweconomisch instituut LEI Wageningen UR over de vleesconsumptie in Nederland een vertekend beeld geven.

LEI stelde cijfers op voor Wakker Dier. Uit de cijfers bleek een licht dalende vleesconsumptie.

Geen aankoopcijfers

Het LEI beschikt niet over de werkelijke aankoop- en consumptiecijfers, maar heeft de vleesconsumptie berekend met cijfers over slacht, in- en uitvoer, maar zonder goede voorraadgegevens, aldus COV.

Daardoor komt het LEI op andere cijfers uit dan de voormalige Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), die deze cijfers tot 2013 jaarlijks publiceerden, en waarmee het LEI nu de eigen cijfers vergelijkt.

76 kilo vlees per jaar

Het LEI komt op een totaal verbruik van vlees en vleeswaren in Nederland in 2014 van ruim 76 kilo per hoofd van de bevolking. In Nederland zou dat in tien jaar een daling betekenen in de consumptie van 5 procent; dat is zo'n 0,5 procent per jaar. Varkensvlees is volgens het LEI gekomen op 37,4 kilo per persoon en rundvlees op 14,2 kilo.

Vlees in producten niet meegerekend

Kanttekening hierbij is dat het LEI aangeeft dat de producten waarin vlees zit verwerkt niet zijn meegenomen. Dit is volgens het COV juist een sterke groeier en zou dus beter in beeld moeten worden gebracht om de vleesconsumptie in Nederland ook beter te kunnen schetsen.

Vergrijzing en veranderend eetpatroon

De COV noteert zelf sinds 2008 een lichte daling in de vleesconsumptie. Deze tendens ontstaat door demografische ontwikkelingen zoals de vergrijzing van de bevolking en veranderende eetpatronen.

De constatering van het LEI dat consumptie van kip is gestabiliseerd rond de 22 kilo, is volgens COV een indicatie dat de portemonnee voor veel huishoudens een rol speelt.

Laatste reacties

  • veldzicht

    Verbaast me niets,WD en PvdD hebben nog nooit anders gedaan als de boel lopen te belazeren.

  • antoine1

    Wie het onderzoek betaald, bepaald de uitslag!

Of registreer je om te kunnen reageren.