Home

Nieuws 1600 x bekeken

Brussel wil stokje steken voor verkoop insecten

Brussel - De Europese Unie wil een halt op de verkoop van eetbare insecten in Nederlandse winkels. Het Europees Parlement debatteert volgende week woensdag over de zogeheten Novel Food-wetgeving.

Met deze nieuwe regels moeten alle voedingsmiddelen die voor mei 1997 in Europa nog niet in aanzienlijke mate werden geconsumeerd, uitgebreid getest worden op veiligheid voordat ze worden toegelaten op de Europese markt. Dit gaat overigens ook op voor producenten die gebruikmaken van algen of wieren als alternatieve eiwitbron.

'Weg vrijhouden voor duurzame eiwitbron'

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) roept het Europees Parlement met klem op om de weg vrij te houden voor deze duurzame bron van eiwitten. Voeding op basis van krekels of meelwormen, die sinds jaren op de markt is, is dus momenteel toegestaan. Er bestaat volgens FNLI geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van deze producten.

Papierwerk

Het is volgens de FNLI opmerkelijk dat Brussel de eetbare insecten opeens als 'nieuw' gaat beschouwen. Bedrijven worden hiermee gedwongen om een dossier aan papierwerk te verzamelen, om te bewijzen dat deze insecten al vóór 1997 op de markt waren als voedingsmiddel. De FNLI vindt dit een kostbare en vooral doelloze onderneming, waar voor de kleinere, innovatieve bedrijven die zich vooral op deze markt begeven, geen beginnen aan is.

'Onnodige stap terug'

De FNLI meent dat wanneer producten die al lang worden geconsumeerd en door diverse autoriteiten als veilig worden beschouwd, opeens binnen de Novel Food-wetgeving vallen, de EU een onnodige stap terug zet in het urgente streven naar verduurzaming van onze voedingspatronen.

Of registreer je om te kunnen reageren.