Home

Nieuws 3224 x bekeken 5 reacties

Boeren wereldwijd zichtbaar met nummer

New York - In vijf landen, waaronder Nederland, is op initiatief van de Verenigde Naties op 1 oktober het proefproject 'Farmer Identification Number', oftewel 'Blue Number Initiative' van start gegaan.

Het Farmer Identification Number (Blue Number) is een wereldwijd erkend registratiesysteem voor boeren dat hen, agrobedrijven, overheden en andere betrokken organisaties in staat stelt om in de gehele keten boeren te kunnen identificeren. Het doel: alle boeren een eigen uniek nummer.

Ketens transparant maken

Het is de bedoeling dat dit Farmer Identification Number helpt om internationale voedingsketens meer transparant te maken en boeren te kunnen identificeren voor traceerbaarheid van producten.

Met dit nummer kunnen boeren zich registeren op een LinkedIn-achtige portal, onder de vlag van de VN. Ze kunnen zichzelf profileren, laten zien welke producten zij verkopen en aan welke duurzaamheidsstandaards zij voldoen, maar ze kunnen ook gevonden worden door bijvoorbeeld retailers. Dit laatste is voor boeren uit derde wereldlanden een kans. Registratie is op vrijwillige basis en gratis.

Organisatie in Nederland via Agriplace

De technische kant van het project wordt uitgevoerd door GS1, een mondiale organisatie die ook de barcodes uitgeeft. De coördinatie is in handen van de Nederlandse organisatie Agriplace. De testfase vindt plaats in Vietnam, Turkije, Maleisië, Denemarken en Nederland.

GLN omzetten

Boeren of tuinders die al een door GS1 uitgegeven GLN (Global Location Number) hebben via bijvoorbeeld Frugicom of Floricode, kunnen vragen aan Frugicom of Floricode om integratie van dit GLN-nummer en het Farmer Identification Number, zodat het bestaande GLN-nummer door de boer kan worden gebruikt om zich op de website van de VN te registreren. In het tweede kwartaal van 2016 zal de Blue Number-website worden opengesteld voor registratie en het verkrijgen van het identificatienummer.

Laatste reacties

 • ...............

  Hoeveel nummers hebben we al wel niet, een UBN nr, een BRS nr, een leveranciersnr, een BTW nr en ik zal er nog wel een paar vergeten, en niet te vergeten. We zijn ook al een NUMMER bij de meeste afnemers.

 • mtseshuis

  We zijn overal een nummer, behalve als er een vertegenwoordiger wat komt verkopen.... Als je dan vervolgens niet op tijd betaalt, ben je weer een NUMMER...

 • D.A. Doornbos

  Wederom het paard achter de wagen spannen.
  Traceerbaarheid is een probleem van de lange keten
  Niet het begin van de keten.

 • farmer135

  Ja, nu nog vrijwillig, maar straks staat elke boer in een wereldwijde database.

 • agrieehollande


  Iedere boer is ondernemer en heeft zich ingeschreven in het handelsregister bij de KvK. Dat zal best vanuit EU regelgeving verdere vorm hebben.

  Nu weer iets nieuws bedacht. Best weer iets of iemand die er zijn brood met de registratie verdient ipv de boer.

  Wie wordt er gemolken?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.