Home

Nieuws

België behoudt agrarisch handelsoverschot

Brussel - België behoudt een ruim handelsoverschot in de handel in agrarische producten. In 2014 bedroeg dat €4,6 miljard, een bedrag dat vooral te danken is aan de handel in dierlijke producten (€1,9 miljard) en agro-industriële producten (€1,7 miljard).

Dat blijkt uit twee nieuwe rapporten van het Belgische Departement Landbouw en Visserij over de handel in land- en tuinbouwproducten en over de handel in agrarische producten.

Overschot met akkerbouwproducten

In 2014 voerde België voor €35,4 miljard aan land- en tuinbouwproducten in. Dat is 2,2 procent meer dan in 2013. De uitvoerwaarde groeide 1,3 procent en komt op €40 miljard. Zowel voor in- als voor uitvoer staan akkerbouwproducten op de eerste plaats.

België boekt een overschot met aardappelen, graanproducten, suikerhoudende producten en afgeleide producten. In de andere categorieën scoren de zuiderburen goed bij vers vlees en zuivel, verwerkte groente, bier, veevoeder, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en landbouwmateriaal.

Russisch embargo merkbaar

Ondanks het overschot is het Russische embargo merkbaar. In de tuinbouwproducten heeft België voor het eerst een handelstekort van €126 miljoen (-40 procent) en de export van zuivel daalde met 60 procent.

Door de Russische boycot daalde de uitvoer van land- en tuinbouwproducten naar Rusland van €613 miljoen in 2013 naar €495 miljoen in 2014. De perensector kreeg de grootste klappen: vier op de tien geëxporteerde Belgische peren ging voor het embargo naar Moskou. Belgische perentelers wisten nieuwe afzetmarkten te vinden in de Baltische staten, Azerbeidzjan, Armenië en Kazachstan.

Negatieve effecten op prijzen

De Ruslandcrisis had negatieve effecten op de prijsvorming, vooral voor appels en varkensvlees. Handelspartners met overschotten voerden minder in of overspoelden de Belgische markt met hun producten.

Nieuwe lidstaten geven nieuwe impulsen

De handel in land- en tuinbouwproducten in België is in tien jaar met meer dan de helft toegenomen. De toetreding van de nieuwe EU-lidstaten gaf volgens de rapporten nieuwe impulsen. Zo is Polen, na Duitsland, in 2014 de grootste afnemer van Belgisch varkensvlees.

De landen om België heen blijven de belangrijkste handelspartners, met 67 procent van de uitvoerwaarde en 61 procent van de invoerwaarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.