Home

Nieuws

Afspraken nodig voor beter uientransport per schip

Middelburg – De uiensector en transportbedrijven moeten afspraken maken over het vervoer van uien per schip. Dat geluid klonk op het uiencongres dat maandag in Middelburg werd gehouden.

Het is opmerkelijk dat er geen wereldwijde afspraken zijn voor het vervoer van voedingsproducten, zegt Thomas Eskesen, voormalig adjunct-directeur bij container- en bulktransporteur Maersk Line en tegenwoordig adviseur. "Er zijn geen normen voor het uientransport. Om de voedselveiligheid te waarborgen in de hele keten – van boer naar bord – moet de traceerbaarheid worden verbeterd. Dat vraagt om aanvullende diensten."

Oplossing volgt snel

Chayenne Wiskerke van uienverwerker en -exporteur Wiskerke Onions in het Zeeuwse Kruiningen verwacht dat hier snel een oplossing voor komt. "Binnen twee jaar wordt er een standaard afgesproken voor het transport van uien per schip. Exporteurs krijgen dan beschikking over de data van het schip, en die container met uien", zegt zij. "Containervervoer moet meer worden toegespitst op het product dat erin wordt vervoerd."

Kansen benutten

Eskesen wijst op de kansen voor de Nederlandse uiensector. "De uienhandel heeft ontzettend veel potentie vanwege de groeiende wereldbevolking en vanwege de perfecte samenwerking met de scheepvaart. Dit verschaft de sector toegang tot nieuwe markten over de hele wereld."

Wereldwijde groei

De wereldwijde scheepvaartindustrie investeert in de wereldwijde groei van het vervoer, geeft Eskesen verder aan. Dit doet deze sector onder meer door kostenbesparende grote samenwerkingen aan te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.