Home

Nieuws 13 reacties

Wetenschappers toetsen ammoniakbeleid

Wageningen – Onafhankelijke wetenschappers gaan het ammoniakbeleid toetsen. Aanleiding voor het onderzoek vormen de recente discussies over de wetenschappelijke onderbouwing van het ammoniakbeleid, mede aangezwengeld door een artikelenreeks van V-focus.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door zelfstandig onderzoeker Jaap Hanekamp en wetenschaps- en onderzoeksjournalist Marcel Crok. Hanekamp bracht in 1995 met stichting HAN (Heidelberg Appeal Nederland) het rapport 'De wetenschappelijke basis van het Nederlandse ammoniakbeleid' uit. Dat rapport plaatste toen al serieuze kanttekeningen bij het ammoniakbeleid. Crok studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden en werkte jarenlang voor maandblad Natuurwetenschap & Techniek en specialiseerde zich de laatste jaren in het klimaatdebat.

Volgens Crok en Hanekamp roept de onderbouwing van het agrarische ammoniakbeleid zoveel discussie op dat een wetenschappelijk onderzoek op basis van (inter)nationale en (inter)sectorale data en literatuur op zijn plaats is. Het agrarische ammoniakbeleid zal op 'nut en noodzaak' worden getoetst.

Het onderzoek zal naar verwachting zes tot negen maanden in beslag nemen en wordt gefinancierd middels crowdfunding.

Laatste reacties

 • peter1939

  was dat nog nooit gebeurd dan?......

 • Fermer

  En nu gaat het gebeuren, maar wat zal met de resultaten gedaan (kunnen) worden?

 • .....

  Goeie zaak

 • minasblunders1

  Niet veel; teveel een blamage voor WUR/RIVM net als de hele mestwet trouwens.

 • hietkamp

  nee, het hele mestbeleid is voor de invoering er van maar minimaal en alles was besloten in een aantal dagen. Nu een onderzoek van maanden dat klinkt redelijk serieus. Hopelijk gaat ons vertellen wat effect is van de mest injector en dat resultaat heeft dat weining heeft uitgemaakt en dat de regelgeving aangepast kan worden, dat weg kan. :) Goed er waren in 2014 ook al proeven van wat voor systeem meest gras opbrengst op levert kijk maar
  http://www.melkvee.nl/nieuws/5336/alternatieven-injecteren-op-een-rij

  Ik ben er voor dat de boeren een keuze kan krijgen. Als je in de stal weining ammoniak uitstoot hebt dan mag je wat meer bij uitrijden die gedacht een beetje.

 • Zuperboer

  Ik hoop dat ze een eerlijke kans gaan krijgen in de media/politiek. Vrees echter dat de samenstelling van de onderzoekscommissie en hun achtergrond aanleiding zal zijn tot hartgrondig ontkennen door de gevestigde orde en dan kom/ben je geen steek verder. Blijft een lastige discussie waarbij vooringenomenheid (zowel van boeren, wetenschappers, milieuclubs/milieudeskundigen en politiek) de afloop van de discussie blijft bepalen. Welgemeend Succes gewenst. Wijsheid heren.

 • alco1

  Zullen boeren in de buurt van een KAS fabriek ook grotere plaatsingsruimte krijgen. Daar wordt immers N uit de lucht gehaald en om kapseld met kalk

 • Marco22

  Overheid zal dan ook een onderzoek gaan doen. Die het tegenovergestelde zal beweren. En zo alles bij het oude blijft en claims in de kast houden.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • alco1

  Mijn donatie gedaan.

 • minasblunders1

  Goed zo Alco; goed voorbeeld doet goed volgen!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.