Home

Nieuws

Waarde export voeding toegenomen

Den Haag – De waarde van de export van voeding en levende dieren vanuit Nederland is in de eerste tien maanden van 2014 met €1,5 miljard gegroeid tot €46,4 miljard. De invoerwaarde van voeding en levende dieren bleef zo goed als gelijk, waardoor de handelsbalans met €1,5 miljard verbeterde.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Het CBS maakt nog geen splitsing naar deelsectoren en de definitie voeding en levende dieren komt niet geheel overeen met de definitie van agrarische export waar ook niet-voedingsproducten als bloemen en planten toe worden gerekend. Uit de cijfers blijkt dat de wederuitvoer wat sneller is gegroeid dan de export van Nederlands product. Andere exportcategorieën die serieuze groei realiseerden zijn machines en industriële producten.
De totale exportwaarde is in 2014 met een kwart procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De krimp van de export is vooral toe ter schrijven door een in euro's kleinere uitvoer van ruwe aardolie, olieproducten en aardgas. De exportwaarde van deze producten daalde door een scherpe prijsval met €9,8 miljard.
De handel naar Duitsland, de belangrijkste handelspartner voor Nederland, kromp in de eerste tien maanden van 2014. Ook die krimp is te herleiden naar olieproducten. De handel naar de Verenigde Staten en Brazilië nam juist toe. De export naar dergelijke verre markten kan nog verder toenemen als de euro verder in waarde blijft dalen. ING denkt dat de waarde van de euro tot $1,10 kan dalen, waar vorig jaar een top van bijna $1,40 werd aangetikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.