Home

Nieuws 11 reacties

Waarde euro opnieuw gedaald

Frankfurt – De waarde van de euro in dollars en ponden is verder gezakt. De euro sloot dinsdag af op een slotkoers van $1,158, het laagste niveau sinds september 2003.

De euro daalde ook tot een waarde van 0,76 pond, wat het laagste niveau is sinds maart 2008. Een zwakke euro maakt producten uit de eurozone voor afnemers daarbuiten goedkoper.
Valutahandelaren verwachten dat de Europese Centrale Bank donderdag bij de maandelijkse bijeenkomst van het bestuur bekendmaakt de geldpers vol aan te zetten. Dat de centrale bankiers obligaties gaan opkopen, lijkt inmiddels wel duidelijk, maar voor speculanten is de hamvraag hoeveel geld voor de operatie in stelling zal worden gebracht.
Ondertussen neemt de druk op de Deense kroon toe. De munt steeg in waarde omdat partijen in de markt denken dat de Denen net als de Zwitsers hun munt los zullen koppelen van de euro. Denemarken ontkent dit en verlaagde maandag al de rente die het berekent aan commerciële banken van 0,2 naar 0,05 procent. De depositorente ging van min 0,05 naar 0,2 procent.
De Nederlandse agribusiness is sterk van export afhankelijk, maar het grootste deel van de export gaat nog wel naar afnemers binnen de eurozone. Vorig jaar steeg de exportwaarde licht naar €80,7 miljard.

Laatste reacties

 • alco1

  Dalen van de waarde van je munt kun je zien als een verslechterd rapport cijfer.
  Echter verbloemt men dit door te stellen dat er zo beter geëxporteerd kan worden.

 • bankivahoen

  Er zit geen rem meer op , meer als een cent per week eraf. Binnen half jaar gelijk aan de dollar?

 • ikkethuis

  De euro had al veel eerder moeten zakken, maar door rente verlagingen tot in het belachelijke is dit altijd uitgesteld. Goed voor de export, en slecht voor alle buiten europese import. Het is toch ook te gek dat tegenwoordig alles uit China komt, en nederland nagenoeg geen produktiebedrijven heeft.

 • alco1

  Men had veel eerder in moeten zien dat het totaal de verkeerde op ging. Nu probeert men de boel door inflatie nog een beetje voor het oog te redden.

 • 27-07-1970

  Had Pikkety toch gelijk? Capital is mobiel, mensen/arbeid niet, de een brengt alles op en de ander elk jaar minder.

 • aqwzsx12

  lees er maar eens enkele beleggingsbladen uit vlaanderen op na: we gaan wat meemaken en het zal ieder voor zich zijn. de clash der clashen komt eraan: een soort van bigbang. wat geburd is met de Swiss franc zal een rimpeling zijn in het geweld. een vb: goud gaat nu tegen de dollar omhoog....? hoe kan dat???? ja dat kan. dit jaar nog verhoogt yellen de rente, dit jaar nog zien we een black swann met de dow, volgend jaar eindigt een oorlog die dit jaar nog moet beginnen.

  allemaal kwatsch???

  afspraak begin volgend jaar!

  Sterrenkijker,

  ps: het spel wordt véél vuiler gespeeld dan 99.9 % van deze aardkloot kan bedenken.

 • gerjan slingenbergh

  Waar maken jullie je druk om. In het 2000 was een euro, 86 dollarcent.

 • alco1

  @Gerjan. Weet je ook hoeveel meer je toen voor een euro kon kopen.

 • Peerke1

  Het zal nog wel gekker worden, want ze willen de geld persen aan zetten.
  Tel uit je winst en hoe meer schulden des te makkelijker ze met een lage euro terug te betalen zijn.

 • koestal

  goed voor de agrarische export

 • brutus71

  Rare tijden, maar een groot voordeel van de val van de euro is dat daardoor de melkprijs op een redelijk niveau zal blijven

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.