AlgemeenNieuws

Voorwaardelijke boetes voor handelaren illegaal gewonnen rundersperma

Den Haag – De rechtbank van Den Haag heeft voorwaardelijke geldboetes opgelegd aan drie handelaren in rundersperma die in de periode tussen 2010 en 2012 illegaal gewonnen rundersperma van veefokker Arjan Pons hebben verhandeld.

Het gaat om voorwaardelijke geldboetes van respectievelijk €500, €1500, €500 en €2000. De rechter vindt dat handelaren de gezondheids- en welzijnswet voor dieren hebben overtreden met de handel.

De veehouders en handelaren in rundersperma zijn door de rechtbank in Den Haag medeplichtig bevonden aan het illegaal vervoeren en verhandelen van rundersperma en het voorhanden hebben van rietjes sperma zonder opdruk en het witwassen van rundersperma. Het gaat om sperma van de stieren van Endeavour, Starbright, Chairman en Magna. De veehouders geven aan dat ze aanvankelijk niet wisten dat er iets mis zou zijn met de rietjes. Onbedrukte rietjes kwamen vaker voor bij stieren vanuit het buitenland.

Eerder kreeg de hoofdverdachte in de zaak onvoorwaardelijk zes maanden gevangenisstraf en €30.000 boete. Pons ging direct in hoger beroep tegen de uitspraak.

Beheer
WP Admin