Home

Nieuws 13 reacties

Verbazing over rechterlijk verbod op ganzenbestrijding in Overijssel

Zwolle - Landbouworganisaties LTO Noord en NMV reageren onthutst op de uitspraak van de rechtbank Overijssel over de ganzenjacht in die provincie.

In een spoedprocedure, aangespannen door de Vogelbescherming, heeft de rechtbank het besluit van de provincie geschorst om de jacht op ganzen in de winter op een deel van de dag toe te staan. Tot 1 maart moet er van de rechter gehele winterrust gelden.

"Onbegrijpelijk en teleurstellend", zegt NMV-voorzitter Dirk Jan Schoonman. "De rechter lijkt hiermee op de stoel van de bestuurder te gaan zitten. Dat voelt niet goed." Schoonman hekelt de verwijzing naar het ganzenakkoord in de rechterlijke uitspraak. "Dat akkoord is er niet. Dus is het niet aan de rechter om eraan te toetsen."

Nog meer kritiek oogst de opmerking van de rechter dat onvoldoende zou zijn aangetoond dat overwinterende ganzen wel of niet aantoonbaar belangrijke schade veroorzaken. "Kijk naar de cijfers van het Faunafonds, daaruit blijkt overduidelijk dat er jaarlijks voor vele miljoenen schade is."

Arend Bouwmeester, bestuurder van LTO Noord Overijssel, heeft dezelfde kritiek. "De rechter gaat op de stoel van de provincie zitten." Hij verwacht dat de schade nu toeneemt. De provincie beraadt zich nog op een reactie.

Laatste reacties

 • agro1

  wie de vlooien op de hond beschermt, doet ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem (ganzen, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.) in een notedop.

 • zon

  De rechterlijke macht heeft zijn onpartijdigheid verloren daar zijn de laatste jaren teveel verbeelden van.

 • J@gertje

  Is er nu geen enkele manier om de daaruit voortvloeiende schade bij die lui te verhalen?
  Al was het alleen maar het behandelbedrag en het eigen risico wat het faunafonds hanteert.

 • zon

  verbeelden moet voorbeelden zijn.

 • ed12345

  Je ben er maar klaar mee met zo'n groene rechter

 • Bloemestein

  Er zijn binnenkort verkiezingen voor provinciebesturen.We kunnen met zijn allen toch wel een vuist maken en boerenkandidaten van weldenkende partijen met voorkeursstemmen kiezen. Wie start er een petitie om dit soort democratie te stoppen?Vogelbescherming heeft toch geen mandaat ok namens de vogels te procederen? En waarom hebben dit soort clubs een ANBI status?

 • Zippie

  Als nu eens begonnen wordt met het opstellen van een onderbouwd beheerplan. Want daar schort het altijd aan.
  Dan zal iedere keer de verleende ontheffing, die wordt aangevochten door dat stelletje malloten van de Faunabescherming door de rechter worden afgeschoten!!

 • info36

  Deze uitspraak betekent wel dat als ik zijn huis kort en klein slaat de schade ook niet aantoonbaar is.

 • schoenmakers1

  fout info, dan is het bij hem, en dan is het veel erger dat er een dubbeltje vernield wordt als bij jou 1000 euro

 • Gijs Gans

  Dankzij een advies van het fauna fonds, trekt de rechter een conclusie die precies in de lijn van de G7 lag. Dit heeft niks meer met rechtspraak te maken, gewoon een linkse rechter hoe ziek is Nederland, erg ZIEK

 • ed12345

  Oze oosterburen zullen wel denken Dumme Ganzen dort

 • koestal

  Rechters hebben geen boerenverstand !

 • PetervanKempen

  Schokkend, ander kan ik het niet noemen. Een corrupt en niet objectief orgaan als het Fauna fonds , nu een kloon van de DLG en slaaf van de IPO roept iets wat bewezen onwaar is , namenlijk dat er geen schade zou zijn door winterganzen, en hoppa: de rechter gaat overstag.
  Echt heel schokkend en verontrustend. Nederland wordt een bananenrepubliek waar schreeuwers als deze klagers de dienst uitmaken en waarheid wordt veranderd in stellingen zonder onderbouwing. Provincie, nu graag uw democratisch besluit handhaven en in beroep gaan. Natuurclubs, zoals Natiuurmonumenten, Fauna bescherming en Vogelbescherming: jullie charlatan gedrag en neptuur met bedrieglijke oplichting door geen habitat en biodiversiteit te leveren wegens pertinente weerstand tegen fauna beheer, gaat jullie wat ons betreft, elke subsidie cent kosten die jullie hiervoor gestolen hebben uit de EU pot. Dat is veel geld.
  Terugstorten die hap, net als in Belgie is gebeurd.. De waarheid duurt het langst.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.