Home

Nieuws 4 reacties

Veenkaden Friesland beschadigd door muizenplaag

Leeuwarden - Bij de inspectie van de kaden in het zuidwesten van Friesland is gebleken dat 450 van de negenhonderd kilometer aan veenkaden door muizen is aangetast. Wetterskip Fryslân onderzoekt de gevolgen van de muizenplaag samen met LTO Noord, het faunafonds, de Provincie Fryslân en Altenburg en Wymenga voor het zuidwestelijke deel van Friesland.

Behalve de boeren ondervindt ook het waterschap veel schade door muizen. In maart zullen alle kaden geïnspecteerd zijn en kan het waterschap de totale hoogte van de schade vaststellen.

De muizen blijken op ongeveer 15 centimeter diepte holen in de kade te graven. Daar kan water in lopen, waardoor de kade verweekt en verzwakt. Omdat de muizen vaak de wortels afvreten, gaan de zoden dood, wat erosie in het hand werkt. Zodra het hoogwater wordt en er tijdens een storm golven over de kade slaan, kan de hele teellaag van de kade wegspoelen. Mocht het nodig zijn dan kan Wetterskip Fryslân in korte tijd graafmachines inzetten om de kaden te verstevigen of op te hogen.
Het gezamenlijke onderzoek richt zich op de oorzaak, de gevolgen en de beste bestrijdingsmethode van de muizenplaag. De definitieve onderzoeksresultaten hiervan worden in juli 2015 verwacht.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Gelukkig zijn het dus niet alleen boeren wat last hebben van een muizenplaag!! Zodra overheid en semi-overheid het treft wordt het probleem snel opgelost!

 • agratax2

  In vroegere jaren zouden dit soort knagers uit gerookt hebben met uitlaatgassen uit je stinkende benzine auto. Zal wel niet meer mogen in het kader van milieu en dieren bescherming. Als het weer zo blijft zullen de muizen wel heen gaan en zich rap vermenigvuldigen in aantallen dat de roofvogels er niet tegen kunnen vreten. Hoe nu verder?? Import van wolven??

 • ed12345

  Agratax 'n wolf 'n muis eten?nee dat is hem beneden z'n stand dat laat die graag aan de vos over.De enige hoop is misschien door hun enorme aantallen dat er ziekte onder hen uitbreekt

 • joohoo

  Micky Goofy en Pluto doen het onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.