Home

Nieuws 21 reacties

VVD boos over uitingen Dijksma over kiloknallers

Den Haag – VVD-Kamerleden Bart de Liefde en Helma Lodders zijn boos over de uitlatingen van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken over kiloknallers.

"De staatssecretaris maakt de hele vleessector zwart door te reageren op de cijfers van Wakker Dier over kiloknallers, terwijl ze deze cijfers niet kan verifiëren. Daarmee brengt ze het beeld naar  buiten dat het heel slecht gaat in de totale vleessector, terwijl uit cijfers van het GFK blijkt dat slechts 0,8 procent van het vlees is verkocht onder de prijs van  €4,12 per kilo", zegt De Liefde.
In Kamervragen vragen de VVD-ers waarom Dijksma deze uitingen heeft gedaan op basis van cijfers die niet te controleren waren. Ook wil de partij weten wat ze ervan vindt dat Wakker Dier alle vlees- en pluimveesectoren over één kam scheert. De Liefde en Lodders vinden dat Dijksma de sector geen dienst bewijst met haar uitlatingen.

Staatssecretaris Dijksma zei vorige week dat het stunten met vlees moet worden uitgebannen. Ze deed dit in reactie op cijfers van Wakker Dier, die constateert dat het stunten met vlees weer is toegenomen.

Tweede Kamer stemt in met motie over stoppen met stunten met vlees

De Tweede Kamer wil dat de regering in overleg met de retailsector het stunten met goedkoop vlees gaat stoppen. Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, Christenunie, SGP, D66, PvdD, 50Plus, Klein en Groep Kuzu/Öztürk (GrKÖ) steunde dinsdagmiddag de motie van PvdA-Kamerleden Sjoera Dikkers en Tjeerd van Dekken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zei tijdens het debat over de intensieve veehouderij vorige week al dat ze in gesprek gaat met supermarkten om te spreken over het stoppen met stunten met goedkoop vlees, omdat dit de verduurzaming van de sector niet ten goede komt.

Dijksma benadrukte tijdens het debat dat ze op dit moment geen andere instrumenten heeft om het stunten met vlees tegen te gaan, dan het gesprek aan gaan.

Laatste reacties

 • agratax2

  Wakker Dier heeft eens Roodvlees in de politieke arena gesmeten en direct klimt het hele politieke circus in de arena, om erin te bijten. Lijkt mij wat veel aandacht voor deze schreeuwende club.

 • koestal

  Dijksma bedoelt dat ze zelf op dieet moet

 • Tearpoal

  Natuurlijk, de supermarkten zijn vrij om achter elke kilo knaller de nodige
  marge achteraan te gooien. Maar of dit de realiteit is vraag ik me af gezien de boerenopbrengsprijzen.

 • anton1937

  Dat Dijksma te dik is voor een goed figuur als staatsecretaris van landbouw,is bekend. Dat ze daarnaast kwaliteit mist voor de Nederlandse landbouw is helaas ernstiger. De VVD verwijt echter de ketel dat hij zwart is door deze mislukte staatssecretaris te blijven. Ben politiek bewust VVD en dien een motie van wantrouwen in tegen deze mislukkeling.

 • ed12345

  Anton 1937 het verwijzen naar het figuur van een publiek persoon getuigd niet van veel klasse uwer zijds

 • japke33

  mee eens ed12345. Die opmerkingen slaan nergens op.
  Denk wel dat we nodig toe zijn aan een nieuwe staatssecretaris van landbouw, want deze mevrouw weet niks van het boerenbedrijf af.

 • alco1

  @anton. Ik zie lees ook liever niet zulke walgelijke taal.

 • Mozes

  Ik heb niet de indruk dat Dijksma met haar reactie kritiek levert op de veehouderij maar op de supermarkten. Welk probleem hebben de vorige reageerders hiermee?

  Wat betreft het functioneren van Dijksma als staatssecretaris van landbouw ben ik niet zo negatief. Ze valt mij tot nu toe hard mee.

 • Ishtar

  Boze VVD'ers is natuurlijk niet leuk.
  Waar is de link te vinden naar het GFK rapport?
  Boze VVD'ers kunnen toch wel de data leveren van dat rapport?

 • juur

  In Duitsland was vorige week in de winkel te koop Haas karbonade €4,28 schouderkarbonade € 3,50 rundvlees bieflappen €8, per kilo Daar heb je ook voordelige aanbiedingen Niets nieuws.

 • alco1

  Mozes. Ik bedoel de taal in #4

 • John*

  willen wij betere boerenprijzen ontvangen dan zal ze vraag moeten stijgen en niet alleen de winkelprijs. Als de varkens uit het hok getrokken worden door de handelaar of slachter zijn er betere prijzen te bedingen dan dat het vlees in de winkel de bonus op moet brengen en dat de varkens in de stal blijven liggen/

 • Zippie

  Je kunt van Dijksma vinden wat je wilt.
  Maar meteen bovenop haar uitspraken vliegen, zonder goed geluisterd te hebben geeft ook geen schoonheidsprijs.
  Als ze zegt dat de supermarkten dienen te worden gewezen op het stunten met LAGE vleesprijzen heeft ze wel een punt. En dat heeft niets te maken met het in het kwaad daglicht zetten van de producerende vleessector.

 • PetervanKempen

  Dijksma reageert veel te selectief op onderwerpen aangedragen door de linkse fractie van Nederland, en weet op dat moment niet waarover ze precies wat vindt. Erna roept ze, dat ze er niets aan kan doen dan in gesprek gaan. Ik denk dan : staatsecretaris je moet niet in gesprek, maar in therapie gaan en je functie aan een inhoudelijk kundig iemand overlaten. Tot nu is haar optreden en in houdelijke prestatie een slechte reclame voor de PvdA, en die kan juist wel een positiever imago gebruiken.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Nu er geen aanbiedingen met vlees mogen zal de vraag naar vlees afnemen en daarmee ook de opbrengsten voor de boer,met hartelijk dank aan de Tweede Kamer.

 • jp.bierema

  Niks mis met mevrouw Dijksma. VVD-ers die zich in het openbaar vervoer laten gaan, dat is veel kwalijker. Die hebben nog es lak aan de burger.

 • bbuizer

  Die stuntprijzen vind ik pas schadelijk voor de sector en de reacties van beide VVD-parlementariërs volgens dit persbericht, niet de betreffende uitspraken van de staatssecretaris. Ik vind ook dat de VVD de sector en staatssecretaris wat dit betreft ernstig tekort doet. Leggen zij daarmee niet hun eigen zwakte bloot?

 • ed12345

  Japke 33 sinds dat er geen echt ministerie van landbouw en visserij meer is ,en geen minister van landbouw zal het steeds moeilijk blijven om een echt kundig staatssecretaris te hebben
  Toegegeven ik woon niet meer in NL maar volg dit op afstand,
  ik dacht dat mevr Dijksma juist zo haar best doet voor NLse landbouw.Het zal ook niet meevallen voor haar met steeds meer natuurfanaten in de regering

 • Barneveldsei

  Gewoon minder produceren. Kijk maar naar de olie prijzen , als de productie afpraken niet na komen is er te veel olie en zakt de prijs aan de pomp. Nu de nieuwe pluimvee rechten voor half geld door het rijk aangeboden wordt, is het met 10 dagen de pot leeg getrokken. Dus de prijzen blijven nog 2 jaar te laag(verlies draaien) dus niet klagen als je over de kop ga.

 • Jan van het Zand

  Nederland telt ca. 70 procent niet-gelovigen. En dan moeten we onder het sektarisch media geweld van de zevende dag adventisten gebukt gaan anno 2015?

 • Jan van het Zand

  Dat Sharon Dijksma rondingen kent, daar is ze vrouw voor.
  Het is belachelijk om daar hier opmerkingen over te maken. Kijk in de landbouw rond en je zult boeren zien, waar Sharon maar een veertje bij is.

  Als je dan echt een opmerking wilt maken. Een sportprogramma van de NOS presenteren door een michelin mannetje dat kan toch écht niet. Nu wel, tot grote ergenis zat daar een zekere Smeets jarenlang figuurlijk de draak te steken met de eigen verantwoordelijkheid voor de gezondheid. En dan ook nog op kosten van de belastingbetaler..

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.