AlgemeenNieuws

Trekkerchauffeur in buitenland moet rijbewijs eerder wissselen

Den Haag – Trekkerchauffeurs die in Duitsland en België op de openbare weg rijden met een trekker, moeten zodra het T-rijbewijs op 1 juli dit jaar in Nederland van kracht wordt hun rijbewijs vernieuwen. Dat blijkt uit informatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Bestuurders in Nederland kunnen het T-rijbewijs laten bijschrijven als het B-rijbewijs vervangen moet worden. Tot die tijd is een aparte aantekening voor een T-rijbewijs niet nodig. Deze aantekening is wel van belang voor bestuurders die in Duitsland en België op de trekker rijden, omdat deze landen eigen rijbewijzen voor landbouwvoertuigen hebben. “Verder het is niet noodzakelijk om direct te wisselen, want de voor het tijdstip van inwerkingtreding behaalde B-rijbewijs geeft tot het tijdstip van de reguliere vernieuwing ook de bevoegdheid tot het besturen van landbouwvoertuigen”, aldus het ministerie.

Personen die voor 1995 een trekkercertificaat hebben gehaald en nooit een rijbewijs hebben gehaald, zullen opnieuw het T-rijbewijs moeten halen. Sinds 1995 wordt het trekkercertificaat centraal geregistreerd, daarvoor gebeurde dat niet.

De kosten van het T-rijbewijs zijn ongeveer €40 voor het theorie-examen en €230 voor het praktijkexamen.

Beheer
WP Admin