Home

Nieuws

TTIP moet voorzorgsprincipe EU waarborgen

Brussel – Een handelsakkoord tussen de EU en VS, TTIP genoemd, moet de 'gevoeligheden en fundamentele waarden' van de agrarische sector in de EU 'respecteren en verdedigen'. Het voorzorgsprincipe dat in de EU bij risicobeoordeling wordt gehanteerd, is daarbij cruciaal. Dat schrijft Europarlementariër Berndt Lange in een werkdocument over TTIP.

Lange is lid van het comité voor internationale handel van het Europees Parlement. Het voorzorgsprincipe betekent dat als een ingreep, bijvoorbeeld de toelating van een transgeen gewas, ernstige of onomkeerbare schade kan toebrengen de bewijslast ligt bij de voorstanders van de ingreep of de maatregel. Voorwaarde voor toepassing van het principe is dat er geen wetenschappelijke consensus is. In de VS ligt de bewijslast primair bij tegenstanders.
De Duitse sociaaldemocraat stelt in het document dat de agrarische sectoren aan beide zijden van de Atlantische Oceaan sterk verschillen als het aankomt op gebruik van hormonen voor de vleesproductie, de teelt van transgene gewassen en mechanismen ter bewaking van de volksgezondheid. Een handelsdeal van de EU en Canada bewijst volgens Lange dat een 'voor beide zijden voordelige uitkomst' mogelijk is, ook als de benadering van voedselstandaarden sterk verschilt.
Op weg naar TTIP zijn er tot nu toe zeven onderhandelingsrondes geweest. De volgende ronde vindt in februari plaats. Naar verwachting zal de EU een voorstel doen over het deels erkennen van elkaars standaarden, zonder deze over te nemen, en dan aan Amerikaanse onderhandelaars worden voorgelegd. Deze tekst wordt volgens de Europese Commissie snel daarna openbaar gemaakt.
Lange concludeert dat TTIP zeer waardevol is, maar niet als iets anders moet worden gezien als tweede keus. Het sluiten van een multilaterale handelsdeal in het kader van de WTO is uiteindelijk altijd de beste optie, zij het op dit moment weinig realistisch.

Of registreer je om te kunnen reageren.