Home

Nieuws 3 reacties

Studie TTIP: nauwelijks impact tariefverlagingen

Brussel – Als de EU en VS de importtarieven voor elkaar verlagen, stimuleert dit de handel nauwelijks.

Wanneer ook een kwart van non-tarifaire belemmeringen wordt geschrapt, nemen EU-importen van Amerikaanse agri- en foodproducten tot 2025 met zo'n 120 procent toe. De agribusiness in de EU kan in dat scenario andersom 60 procent meer uitvoeren. Voor de Nederlandse landbouw leidt het referentiescenario nauwelijks tot meer toegevoegde waarde.

Dat blijkt uit een studie naar de gevolgen van een vrijhandelsverdrag, TTIP genoemd, die is uitgevoerd in opdracht van het landbouwcomité van het Europees parlement. Het rapport is opgesteld door onderzoekers van de Franse onderzoeksinstituten voor landbouw en internationale economie, respectievelijk INRA en CEPII, en de Universiteit van München.

De EU kan in het volgens het onderzoek beste scenario de export van rood vlees met 404 procent opvoeren terwijl exporten van suiker (297 procent), wit vlees (289 procent), zuivel (240 procent), graan (168 procent) en groenten en fruit (90 procent) tevens sterk groeien. In de VS profiteren dezelfde sectoren maar hier zijn beginvolumes zeker bij vlees, suiker en granen een stuk groter.

De toename van EU-zuivelexport naar de VS komt in de prognose neer op ruim €2 miljard, maar is wel sterk afhankelijk van een deal over non-tarifaire belemmeringen en geografische aanduidingen van producten, aldus de onderzoekers. De EU beschermt aanduidingen waaronder 'Parmezaanse kaas', maar de VS doet dit niet of nauwelijks.

Het marktaandeel van zuivel in de export van de EU naar de VS zou in het beste scenario toenemen van 0,8 naar 19 procent. De EU kan zelfs bij alleen tariefverlagingen mogelijk voor het eerst serieuze volumes bereide vis, meel, sappen, dranken en tabak naar de VS uitvoeren. Deze categorie, samengevat als 'andere voeding', kan in het voorkeursscenario een exportstimulans van €3 miljard betekenen, waarvan iets meer dan een kwart door tariefsverlaging. 
De betekenis van een deal voor de totale toegevoegde waarde van de landbouw is beperkt. In de VS kan de agrarische toegevoegde waarde 0,4 procent toenemen terwijl deze in de EU 0,5 procent daalt. In beide gevallen wordt wel een behoorlijke foutmarge gehanteerd. In de EU profiteert alleen de Balkan qua toegevoegde waarde van een deal. De Benelux komt in de prognose op min 0,2 procent.

Laatste reacties

  • bbuizer

    De reactie van het Nederlandse kabinet op deze studie naar de risico's en kansen van een mogelijk TTIP lijkt positiever dan de inhoud en conclusies van de studie. Zie: <>

  • bbuizer

    Correctie wat betreft de link:<>

  • bbuizer

    De reactie van het Nederlandse kabinet op deze studie naar de risico's en kansen van een mogelijk TTIP lijkt positiever dan de inhoud en conclusies van de studie. Zie: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.