Home

Nieuws 5 reacties

Steeds meer kampeerboeren zeggen landbouw vaarwel

Grolloo - Steeds meer kampeerboeren kiezen er voor om zich uitsluitend met recreatie bezig te houden.

Doordat een paar jaar geleden het aantal kampeerplekken per kampeerboerderij is verruimd, zijn de huidige campings groter en daardoor rendabeler geworden. De noodzaak om twee inkomstenbronnen te hebben, is kleiner geworden, zegt Gerard Swart bestuurslid bij de Vereniging Kampeer Boeren (VeKaBo).
Volgens Swart is de groei er sinds enige jaren wel uit en heeft er ook een sanering plaatsgehad. Bedrijven met te weinig rendement zijn er mee ophouden. Het gaat in dat geval vaak om campings die geen eigen website hebben of oudere ondernemers die geen opvolger hebben. Het gaat ook om bedrijven waarin de laatste jaren weinig meer is geïnvesteerd.
Bij overgenomen bedrijven ziet Swart wel vernieuwing ontstaan. Er worden onder meer extra activiteiten toegevoegd.
Nieuwe toetreders ziet Swart nog maar weinig. De reden ligt in de schaalvergroting. In het verleden werden boerencampings vooral opgestart naast kleinschalige landbouwbedrijven. Die kleinschalige bedrijven zijn er volgens Swart bijna niet meer en daardoor droogt de stroom nieuwe toetreders ook op.

Laatste reacties

 • agro1

  dan geen kampeerboer meer, maar puur recreatiebedrijf. is niks mis mee, maar laten we de boel wel zuiver houden. en 'ontmengden', nu geen krokodillentranen. als je een keuze maakt, prima, maar er dan wel voor gaan staan en niet vals staan jammeren.

 • trijnie

  Wat is de kracht van boeren- of natuurcamping? Juist!!!! De kleinschaligheid .
  En bij de natuurcamping de natuur en bij de bij de boer de beestjes.
  Maar als dit soort campings grootschalig worden, dan is het verschil en de aardigheid t.a.z. van een normale camping geen pre meer om heen te gaan.

 • schoenmakers1

  is het niet zo dat men naar de minicampings gaat omdat deze goedkoper zijn?

 • trijnie

  Schoenmaker 1, zo goedkoop is het bij de boer niet en ook de staats bos en natuurmonumentcampings worden steeds duurder en jammer genoeg steeds luxer. Dit maakt weer dat je 'verkeerd' publiek krijgt: de mensen die niet zonder luxe kunnen, die stroom nodig hebben voor hun tv, hun oven, hun.....alles wat nu eigenlijk niet bij kamperen hoort.

 • LUCTOR

  Hoe gaan we een kampeer terrein naast een groot agrarisch bedrijf noemen waar de boer en camping eigenaar hebben besloten dat de gasten ook een kijkje op het boeren bedrijf mogen nemen misschien tegen een vergoeding voor de agrarisch manager maar dat laat ik in het midden? @trijnie ben het met je eens de commercie slaat ook in dit soort kampeer gelegenheden toe voor een weekje kamperen bij de boer zit ik ook lekker 10 dagen in Turkije waar ook nog een excursie bij in zit langs wat bergdorpjes met boeren bedrijfjes.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.