Home

Nieuws 6 reacties

RvS: voormalige agrarische bedrijfswoning is niet automatisch een plattelandswoning

Den Haag - De gemeente Peel en Maas is door de Raad van State teruggefloten. Meer dan 300 voormalige agrarische bedrijfswoningen zonder meer in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied bestempelen als plattelandswoning wordt door de Raad van State afgewezen.

Dat wordt duidelijk door een net voor de jaarwisseling gedane uitspraak van de Raad.
De gemeente Peel en Maas zal nu bij alle voormalige agrarische bedrijfswoningen individueel moeten beoordelen of, en op welke manier, de bestemming kan worden gewijzigd.
Met deze uitspraak heeft de LLTB afdeling Peel en Maas een succes geboekt. De LLTB-afdeling was in beroep gegaan tegen de handelswijze van de gemeente. De standsorganisatie was het niet eens met de manier waarop meer dan 300 bedrijfswoningen zonder enige vorm van toetsing en zonder verdere onderbouwing in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied als plattelandswoning werden aangeduid.
De Raad van State gaat mee in de kritiek van de LLTB. De gemeente Peel en Maas heeft in de ogen van het rechtscolleges niet onderkend dat de in het bestemmingsplan als plattelandswoning opgenomen woningen wel degelijk geurgevoelige objecten zijn ten opzichte van omliggende agrarische bedrijven. Omdat dit gevolgen kan hebben voor de bedrijfsvoering en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden van omliggende agrarische bedrijven moet de gemeente de procedure opnieuw doen en met een nieuwe regeling komen.

Laatste reacties

 • boerderij

  goede uitspraak. Burgers hebben al te veel te zeggen en invloed op bestaande boerderijen

 • abtje

  Doen boeren het ook niet vaak zelf? Tweede bedrijfswoning bouwen en dan een van de twee woningen verkopen met vette winst. Daarna kwaad naar de gemeente kijken dat die stadse burger zeurt.

 • alco1

  @Abtje. Als een tweede woning door welke oorzaak dan ook verkocht wordt, heb je nog zelf in handen aan wie je verkoopt.
  Het probleem dient zich vooral voor als alles verkocht en dan is in de meeste gevallen de hoogste bieder spekkoper.

 • abtje

  @Alco Snap niet wat je bedoelt. Als alles verkocht is maakt de nieuwe koper toch een keuze? Het is of een bedrijf met woning of een woning zonder bedrijf.

 • alco1

  Als je zelf een tweede huis verkoopt bepaal je zelf je buren.
  Als alles verkocht wordt je als buur opgezadeld met wie het koopt.

 • abtje

  Ook je nieuwe buren kunnen te goeder trouw zijn. Maar de gemeente kan gewoon handhaven zonder je nieuwe buur daar ook maar vanaf weet.
  Een bedrijfswoning hoort in het bouwblok te staan. Een burgerwoning op bijvoorbeeld 50 meter afstand.
  Dan heb je als ondernemer de keuze wat het is. Je kunt een bedrijfswoning niet verkopen als burgerwoning zonder dat je dan je bedrijfsvergunning overtreed. En dan kan de gemeente gaan handhaven.
  Dat is dan een kwestie van je eigen ruiten ingooien.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.