Home

Nieuws 2 reacties

Resultaten Monsanto vallen markt mee

St. Louis – Monsanto heeft het afgelopen kwartaal meer winst en omzet geboekt dan analisten hadden verwacht, vooral door de succesvolle lancering van de transgene sojavariëteit Intacta RR2 Pro. Ten opzichte van vorig jaar daalden winst en omzet wel. Het bedrijf verkocht minder Roundup-herbiciden, katoenzaad en maiszaad, maar juist fors meer sojazaad.

De totale omzet kwam uit op $2,87 miljard (€2,44 miljard), 8,6 procent minder dan vorig jaar. De omzet met zaden bleef bijna gelijk. Het Amerikaanse concern zag de omzet met maiszaad, met afstand de belangrijkste productgroep, 12 procent dalen tot omgerekend €789 miljoen. Prijzen voor graan zijn behoorlijk gedaald en zetten druk op de prijzen van maiszaad.
De afzet van sojazaad nam toe van $267 naar $396 miljoen (€337 miljoen). De afzet in Zuid-Amerika, waar Brazilië en Argentinië grote sojaproducenten zijn, is beter verlopen dan verwacht. Intacta RR2 Pro is gericht op een aantal belangrijke wormen die soja aanvallen en biedt volgens Monsanto een hoger opbrengstpotentieel, terwijl de plant bestand is tegen glyfosaatherbicide.
Monsanto denkt nu dat haar raming voor het Intacta-areaal, 4 miljoen tot bijna 5 miljoen hectare, overtroffen zal worden. De omzet met hoog renderende groentezaden, waarin Nederland spil is, bleef nagenoeg gelijk op omgerekend €132 miljoen. De omzet van de kleinste productgroep, katoenzaad, daalde dan weer fors van $137 naar $83 (€70,5 miljoen).
De resultaten vormen voor Monsanto de eerste kwartaalcijfers van een gebroken boekjaar. Voor het hele jaar verwacht de onderneming een winst per aandeel van $5,75 tot $6, een plus van minimaal 10 procent ten opzichte van boekjaar 2014. Ondanks het succes met Intacta heeft het bedrijf wel de omzetverwachting voor de divisie die zaden maakt, verlaagd tot onder 10 procent.
Het bedrijf zegt deze tegenvaller op te vangen door de uitgaven gelijk te houden of zelfs licht te laten dalen, terwijl eerder werd uitgegaan van een stijging in de lijn met de algemene inflatie.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    En wie zijn die analisten?

  • Jan Cees Bron

    Gerjan, volgers van het aandeel zoals geraadpleegd door Reuters en Bloomberg. Had erbij gemoeten, excuses.

Of registreer je om te kunnen reageren.