AlgemeenNieuws

RVO gaat foute norm fosfaatarme grond later aanpassen

Den Haag – Melkveehouders met fosfaatarm of –fixerend bouwland worden in hun melkveefosfaatreferentie op RVO.nl geconfronteerd met een foutieve fosfaatnorm in 2013.

In hun voorlopige opgave is gerekend met een fosfaatnorm van 120 kilo in 2013 , dat moet zijn 85 kilo fosfaat uit dierlijke mest. Bij RVO is al enkele weken bekend dat een onjuiste norm is gebruikt.

RVO betreurt het dat een ‘kleine groep gebruikers geconfronteerd wordt met een onjuist berekening’, aldus een woordvoerder. Maar het rekenmodel dat RVO gebruikt kan ‘op korte termijn’ niet aangepast worden. Volgens adviseurs zal in de definitieve beschikking wel de juiste norm worden gebruikt, dat heeft RVO inmiddels bevestigd.

Eind 2014 heeft RVO.nl de referentiegegevens op haar site beschikbaar gesteld. In eerste instantie waren verkeerde aantallen opgenomen voor het aantal melkkoeien en jongvee ouder dan een jaar. Dat werd snel hersteld. Ook voor natuurgronden met beheersovereenkomst werden niet in alle situaties de juiste fosfaatgebruiksnormen vermeld, daarvoor geldt het advies om de juiste fosfaatnormen zelf door te geven als reactie met de beheersovereenkomst als bewijsstuk.

Melkveefosfaat-overschot door lagere norm

Melkveehouders kunnen ook zonder dat hun melkveestapel groeit, te maken krijgen met volledige verwerking van een deel van hun fosfaatoverschot. Dat komt door de lagere gebruiksnormen en de invoering van de melkveewet dit jaar. De referentie wordt bepaald op basis van de aantallen melkvee en het opgegeven grondareaal in 2013. In 2015 zijn de fosfaatgebruiksnormen aangescherpt op vrijwel alle grondsoorten en dat betekent minder plaatsingsruimte. Voorbeeld: een bedrijf met 40 hectare grasland en 10 hectare mais heeft in 2013 een plaatsingsruimte van 4.450 kilo fosfaat voor dierlijke mest op basis van fosfaattoestand neutraal. In 2015 is de totale gebruiksnorm voor fosfaat door lagere normen in totaal 4.200. Een melkveebedrijf meet een fosfaatoverschot door alleen melkvee heeft dan zonder extra vee wel een melkveefosfaatoverschot van 250 kilo. En dat is ruim boven de drempel van 100 kilo te verwerken fosfaat.

Gegevens wijzigen tot 1 februari

Melkveehouders kunnen hun referentiegegevens inzien op RVO.nl. Wijzigingen die voor 1 februari worden doorgegeven worden nog meegenomen in de definitieve vaststelling. Alle informatie over de invoering van de melkveewet en uw eigen referentie kunt u bekijken op RVO.nl.

Ga voor de gevolgen van de melkveefosfaatreferentie in 2015 voor uw bedrijf naar het rekenmodel van Boerderij: www.boerderij.nl/rekenmodel-melkveereferentie.

Groei van de fosfaatproductie door melkvee boven de referentie kan alleen als er meer grond onder het bedrijf ligt, of als het extra overschot volledig wordt verwerkt. De optie van volledig verwerken wordt later dit jaar nog beperkt.

Beheer
WP Admin