Home

Nieuws 6 reacties

Overaanbod houdt olieprijzen onder druk

Londen - Plannen van Irak om deze maand flink meer olie te gaan exporteren en de hoogste productie in Rusland sinds het uiteenvallen van de Sovjetunie, zorgden maandag voor extra druk op de olieprijzen.

Amerikaanse olie en Brentolie halveerden nagenoeg in prijs sinds juni vorig jaar omdat het aanbod maar aan blijft zwellen terwijl de vraag stagneert.

Brentolie zakte in Londen aan het begin van de middag voor het eerst sinds mei 2009 onder het prijspeil van 55 dollar per vat. Ruwe Amerikaanse olie daalde eveneens ruim 2 procent, tot 51,43 dollar per vat.

Irak maakte bekend deze maand 3,3 miljoen vaten per dag te willen uitvoeren. In december lag het exportniveau op ruim 2,9 miljoen vaten per dag, het hoogste peil sinds de jaren tachtig. De Russische productie lag in 2014 op gemiddeld 10,58 miljoen vaten per dag.

Laatste reacties

 • agratax2

  Geen land zal de productie uit zichzelf verlagen en de OPEC heeft geen behoefte aan het inleveren van capaciteit die dan door de vrije olieboeren wordt ingevuld. Dat betekent voor de OPEC leden markt weg en geen prijsstijging. Olieboeren zijn net Boeren. Hoe groter de overproductie, hoe meer ze gaan produceren.

 • Fourage

  er kan makkelijk nog 0,10 euro of meer van de dieselprijs af. de ned. staat verdient toch al veel aan de brandstoffen,

 • Ishtar

  Als 1 olie producerend land meer olie gaat producren, heeft dat geen invloed op de wereldmarkt prijs van olie.
  Dus gaat dat land/continent gewoon giga veel meer olie/melk produceren.
  eueheheh ?

 • alco1

  Zelfs één land dat meer gaat produceren kan de prijs laten kelderen.
  Als er maar een paar gaan temperen heeft dat geen enkele invloed op de prijs

 • ed12345

  Bij lagere olieprijzen zal er toch hier en daar de kraan wat dicht gedraaid worden ,De productiekosten verschillen heel erg veel b.v hier in Canada is de productie uit de teerzanden behoorlijk aan de prijs ook op zee zijn de kosten hoog en in Alaska is het door allerlei voorzieningen ook niet spotgoedkoop .Als die lage prijzen aan houden komen ze daar toch in de rode cijfers In de arabische landen en rusland waar het voor het op pompen is blijven veel langer in de zwarte cijfers

 • geen boer

  voor bestaande, draaiende projecten moet gekeken worden naar de cash costs, niet zozeer naar de totale investering danwel afschrijving daarvan.
  Hier een artikel met een overzicht per wingebied: http://uk.businessinsider.com/oil-cash-costs-2014-12?r=US
  De OPEC als geheel is zeker van invloed (net zoals de EU dat op de wereldmarkt voor melk zou kunnen zijn), maar is momenteel verdeeld en heeft te maken met een over-assertief Saoedi Arabië die, hun laagste kostprijs indachtig, een signaal aan de wereld willen afgeven. Kopende partijen zien de onenigheid en stuurloosheid aan aanbodkant, en doen hun voordeel met deze situatie, net zoals de kopende partijen van melkpoeder dat momenteel ook doen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.