AlgemeenNieuws

‘Ook met jacht in winter voldoende rust voor ganzen’

Zwolle – Mocht de rechter in Zwolle instemmen met het verzoek van de Vogelbescherming Nederland, dan mag er in Overijssel tot maart niet op ganzen geschoten worden. En juist aan het einde van de winter ontstaat de grootste schade aan grasland, waarschuwden vertegenwoordigers van de provincie Overijssel donderdag tijdens een spoedprocedure bij de rechtbank Overijssel.

Met die procedure bestrijdt de Vogelbescherming de ontheffing die de provincie heeft verleend om juist ook in de winterperiode op ganzen te mogen jagen. Overijssel is daarmee de enige provincie die ook in de winter ganzenjacht toestaat, zei een woordvoerder van de Vogelbescherming donderdag. De ontheffing aan jagers is eind vorig jaar al verleend, maar de jacht lag tot begin december stil vanwege de bij Kamperveen geconstateerde vogelgriep. Inmiddels mag weer volop gejaagd worden. “Nederland en ook Overijssel hebben internationale verantwoordelijkheid voor deze overwinterende dieren.”

Volgens de provincie mag op percelen die niet voor agrarisch gebruik bestemd zijn, niet op ganzen geschoten worden. En de jacht wordt iedere dag vanaf het middaguur stilgelegd. “Er zijn dus voldoende mogelijkheden voor deze ganzen om te rusten.” De provincie benadrukte dat vooral de eerste grassnede het belangrijkste is. “Ganzen zorgen voor veel schade in de winter. De groei van gras komt vervolgens beduidend later op gang dan elders.” Juist dat werd betwist door de Vogelbescherming. De ontheffing is juist bedoeld om terugdringingsdoelstellingen te halen, ook voor de trekganzen, zo stelt ze. “In feite wordt hier gewoon plezierjacht toegestaan.”

Vonnis over een week.

Beheer
WP Admin