Home

Nieuws

Nieuw Gemengd Bedrijf neemt volgende horde

Den Haag – De vestiging van het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst heeft een nieuwe horde bij de Raad van State doorlopen. De hoogste bestuursrechter gaf de Grubbenvorster Vereniging Behoud de Parel gelijk in het beroep tegen de vergunningen voor het bedrijf, maar daarmee zijn de plannen niet van tafel.

Sterker nog, omdat tijdens de lopende procedure  inmiddels door de provincie Natuurbeschermingswetvergunningen (Nb-vergunning)  zijn afgegeven en omdat het bedrijf extra ammoniakrechten heeft aangekocht, zegt de rechter in de uitspraak dat er geen belemmeringen zijn om de plannen voort te zetten.  Daarvoor lopen echter nog wel andere procedures.  Onder andere de afgegeven Nb-vergunningen zijn onderwerp van nieuwe rechtszaken die zowel lopen bij de rechtbank in Limburg als bij de Raad van State.

Volgens juriste Franca Damen, een van de advocaten van het kantoor Linssen dat het Nieuw Gemengd Bedrijf bijstaat, kan het nog wel enkele jaren duren voordat het plan daardwerkelijk gerealiseerd wordt.

In het  Nieuw Gemengd Bedrijf worden een vlees- en fokvarkensbedrijf gecombineerd met een vleeskuikenhouderij en een bio-energiecentrale.

De rechter zegt  er geen reden is de vergunning tegen te houden, vanwege mogelijke ongeoorloofde staatssteun, waarvan vorig jaar tot in de Tweede Kamer sprake was. Volgens de rechter is dat niet hard gemaakt.  Er is in de plannen ook voldoende rekening gehouden met het voorkomen van eventuele gevolgen voor de volksgezondheid, zegt de rechter.  Op grond van gevaar voor dierziekten is er geen reden de combinatie van de bedrijven tegen te houden, zegt de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.