Home

Nieuws 5 reacties

Mestbedrijf AquaPurga in problemen

Den Bosch - Het mestverwerkingsbedrijf AquaPurga verkeert in ernstige financiële problemen, het bedrijf kampt met technische problemen bij het procedé van mestverwerking en is verwikkeld een een procedure over niet nageleefde veiligheidsmaatregelen voor werknemers. Dat meldt het Brabants Dagblad op basis van gegevens van klokkenluiders en nader onderzoek bij investeerders, oud-werknemers, varkenshouders en betrokkenen uit de agrarische sector.

Directeur Bèr Sweering van AquaPurga erkent dat er problemen zijn. "Maar we blijven geloven in onze missie." Sweering zegt dat de financiële problemen zijn ontstaan doordat een financier zich heeft teruggetrokken, nadat de rechter een vereiste vergunning voor een mestvergister niet had verstrekt. "Dat probleem is inmiddels opgelost en nu  zijn we weer in gesprek om de financiering rond te krijgen." Ondertussen heeft het bedrijf een maand achterstand bij de betaling van het eigen personeel, ongeveer twintig mensen.

Sweering benadrukt dat zijn bedrijf op alle fronten volgens de regels wil werken.

Het bedrijf kwam in 2010 op de markt met een mestverkeringsprocedé waarbij de dikke fractie van de dunne fractie wordt gescheiden. De vaste mest zou goed kunnen worden afgezet, terwijl het water kon worden geloosd op het oppervlaktewater. Volgens varkenshouders, die in de krant aan het woord komen, voldoet de mestverwerkingsinstallatie niet en is er vaak onderhoud nodig. Bij dat onderhoud zijn in 2013 twee medewerkers ziek geworden, volgens zeggen als gevolg van de werkzaamheden. Zij zitten nog altijd ziek thuis. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een onderzoek naar de zaak ingesteld en het bedrijf gesommeerd de problemen op te lossen.

Bij de rechtbank in Rotterdam zou een verzoek liggen om het bedrijf failliet te laten verklaren. Er zijn enkele honderden investeerders die grote bedragen in het bedrijf hebben gestoken. Sweering zegt dat er volgende week nadere besprekingen volgen. "Daar helpt deze publiciteit niet bij", zegt hij met gevoel voor understatement.

Laatste reacties

 • John*

  die laatste stap om er water uit te halen is veel te moeilijk. en het stomme van alles bij de messtof die overblijft moet water toegedient worden om het gewas weer te laten groeien.

 • zeelandmest

  wat voor nut heeft het om van mest water te maken?er is op deze aarde al water genoeg

 • Burnetti

  Gezondheid komt weer op de laatste plaats want je hoort de directeur alleen over geld en niet over zorg voor z'n personeel.

 • agro1

  watertransport beperken, dus mest zo droog mogelijk maken. korreltjes worden op de grond wel weer nat en dan is het weer stront. droog verwerkt ook makkelijk, liefst met strooier. alleen betrouwbare gehaltes nodig. hoeveelheid toedienen met weegstrooier. tevoren weten wat je ontvangt en gebruikt. geen analyseverrassingen meer!!!!!! niet meer van deze tijd in de moderne akkerbouw. precisieboeren, weetjewel????

 • John*

  scheiden in dunne en dikke fractie geeft al voldoende mogelijkheden om te bemesten met betrouwbare gehaltes. Dunnen fractie uit varkensmest is ideale mesttof voor tarwe en grasland. De dikke fractie voor akkerbouw. Zeker na het verder indrogen zodat die gestrooid kan worden. Door er 'dunne fractie' van te maken kunnen er veel meer kuubs op kortere afstand geplaatst worden. en wordt het watertransport ook beperkt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.