Home

Nieuws

Meer publieke consultaties TTIP

Brussel – De Europese Commissie gaat meer openbare raadplegingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en VS, kortweg TTIP, organiseren.

Dat heeft Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström bekendgemaakt. Aanleiding is de 'enorme scepsis' die de Commissie aantrof bij een raadpleging over speciale investeerdersbescherming. Hierdoor kan het hele onderhandelingsproces vertraagd worden.

De Commissie besloot bijna een jaar geleden de publieke opinie over 'investor-state dispute settlement' (ISDS) te peilen. Het betreft de mogelijkheid voor buitenlandse investeerders die zich gediscrimineerd voelen bij een speciaal arbitragetribunaal en dus buiten de rechtbanken van het land om een zaak te beginnen. Schimmig en weinig democratisch, aldus critici.

De raadpleging over ISDS duurt volgens Malmström langer dan gedacht. In totaal zijn 150.000 stukken binnengekomen, waarvan 145.000 van een handvol NGO's die zich verzetten tegen het mechanisme. De Commissie heeft volgens de Zweedse daarom meer tijd nodig tot een oordeel te komen over ISDS, en heeft besloten meer raadplegingen te organiseren.
Daarbij benadrukt ze wel dat een consultatieronde geen referendum is. De tweede grootste partij in het Europees Parlement, de Socialisten en Democraten, als ook de Groenen hebben herhaaldelijk gezegd ISDS niet te kunnen accepteren. De grootste partij, de Europese Volkspartij, is wel voorstander.

Of registreer je om te kunnen reageren.