Home

Nieuws

Meer gesubsidieerd krediet Chinese boeren

Peking – De Chinese centrale bank zet via lokale banken 20 miljard yuan (€2,8 miljard) extra aan zachte leningen uit in de landbouw. Nog eens omgerekend €4,1 miljard wordt op aangeven van de centrale bank bij kleine bedrijfjes elders in de economie weggezet. De maatregel is bedoeld om minder presterende delen van de economie te stimuleren.

De centrale bank zegt in een verklaring dat ze beperkte aanpassingen van de economie nastreeft en de monetaire condities, zoals de rente, niet te 'strak' en niet te 'los' wil maken. De landbouw in China is qua ontwikkeling achtergebleven bij andere industrieën en China zet vol in op stimulering van de sector om niet te importafhankelijk te worden.
De centrale bank was jarenlang bezorgd dat door snelle economische groei 'oververhitting' zou ontstaan, maar zal volgende week waarschijnlijk bekendmaken dat de economische groei in 2014 de laagste sinds 24 jaar is geweest. Voor 2015 wordt opnieuw een voor Chinese begrippen gematigd groeiniveau van 7 procent op jaarbasis verwacht.
De centrale bank verlaagde eind vorig jaar de rente, maar zag niettemin banken minder geld uitlenen dan verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.