Home

Nieuws 5 reacties

Maat: 2015 spannend jaar voor agrosector

Den Haag - Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland verwacht dat 2015 een spannend jaar wordt voor de land- en tuinbouw.

Hij verwijst hierbij naar het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat van kracht wordt, de Russische boycot die de markt beïnvloedt en het begin van de hervorming van het Nederlandse belastingsysteem.

Maat typeert 2014 als 'geen gemakkelijk jaar' voor de land- en tuinbouw vanwege tegenvallende markten en een wereld die politiek steeds instabieler werd. Maat verwacht dat boeren hier ook in 2015 mee te maken zullen krijgen. Tegelijkertijd benadrukt Maat dat de Nederlandse agrosector een sterke sector is en daarmee een goede uitgangspositie heeft. "Maar we zullen alle zeilen bij moeten zetten. De Nederlandse land- en tuinbouw moet als exporterende sector rekening houden met grote onzekerheden op internationale markten", waarschuwt Maat. Hij vindt het belangrijk dat de mededingingsbeleid in Europa gaat veranderen zodat boeren een betere positie in de keten krijgen. Hij roept boeren en tuinders op geen producten meer onder de kostprijs te verkopen.

Ook vindt hij dat er te veel beperkingen zijn in kredietverlening. "Dat is niet bevorderlijk voor het herstel van de economie", vindt Maat. De LTO-voorman vindt dat de Autoriteit Consument en Markt het beleid van de banken eens goed moet bekijken, omdat banken vrijwel allemaal dezelfde marges hanteren en te hoge rentetarieven berekenen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Onzekerheden op exportmarkten. Is de wereldmarkt al niet een onzekere markt vanaf het moment dat de heren die met veel gejuich hebben binnen gehaald? Ten tijde van de eerste onderhandelingen hadden de landbouwvoormannen kunnen weten dat de producent met de laagst kostprijs de marktprijs voor alle andere producenten zet en dat dit betekent dat het grootste deel van de wereld voor de katseviool aan het werk is. Wanneer krijgen we eens onderhandelaars die verder kunnen kijken dan van twaalf uur tot de middag en niet zo arrogant om te denken dat hun boeren de beste en de goedkoopste zijn. De boeren waar zij voor staan, moeten ook na de middag kunnen overleven zonder al te veel risico.

 • j.verstraten1

  agratax, jij weet toch ook wel dat de europese landbouw haar bescherming heeft verloren dankzij GATT en WTO? Dat de landbouw het wisselgeld is voor Europese toegang op exportmarkten? Dat voedselbeleid ondergeschikt is en welvaart en lage voedselprijzen hier juist belangrijk in zijn? Dat het met belastinggeld dumpen van europese overschotten de wereldmarkt verziekte en op de lange termijn onhoudbaar was? Dat door het prijs en subsidiebeleid in het verleden de productie ook te makkelijk kon groeien en de kostprijs onverantwoord mee groeide? De eerste aanzet is in 92 met macsharry al gegeven. Nu zijn we 22 jaar verder, 22 jaar om hier naar toe te groeien, maar het is nooit lang genoeg en NL is gewoon een (te?)duur land.

 • tinus888

  AJ heeft ook het licht gezien

 • tinus888

  AJ heeft ook het licht gezien

 • agratax2

  @j.verstraten. Zeker weet ik dit, maar dat neemt niet weg dat we dat als vast gegeven moeten aannmen ons als makke schapen naar de slachtbank moeten laten leiden. Door dit wisselgeld is meer handel ontstaan die de armen in de wereld aan eten en geld zou helpen. Niets is minder waar, het verschil arm <--> rijk is nog nooit zo groot geweest als heden ten dage en er is nog nooit zoveel stille armoede geweest in het rijke deel van de wereld dan de afgelopen jaren. Moeten wij als zwaar gefinancierde landbouw dan blijven geloven in een landbouw die gedicteerd wordt door het grootkapitaal en hun industrieele plantage landbouw? Lijkt me niet de oplossing van het voedselprobleem en ook niet van het vluchtelingen probleem. Tot nun toe heeft het alleen maar meer geld en macht bij een HEEL klein groepje mensen op aarde gebracht. Wil de gezamenlijke landbouw dit, dan moet ze de onzekerheid en het dictaat van GATT en WTO en politiek voor lief nemen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.